donderdag 26 januari 2012

Republic day

Vandaag was het republic day. Natuurlijk even opzoeken wat er achter deze nationale feestdag zit. Op deze dag  wordt gevierd dat India sinds 1950 een republiek is. De droom van Gandhi is op deze dag werkelijkheid geworden. Toen ik dit las was ik even in verwarring, we hadden toch al zo'n dag gehad in Augustus toen we net in India waren. Tja het blijkt dat in 1947 India onafhankelijk werd en dat het in 1950 een zelfstandige republiek werd. Dus 15 Augustus heet Independance day zie blog http://vogelzang-india.blogspot.com/2011/08/independent-day.html
En vandaag was het republic day, het Indiase volk pakt iedere mogelijkheid beet om er een feestje van te maken. Er zijn  met grote regelmaat feesten met trom geroffel of vuurwerk.


Gerlinde en ik zijn naar het parkje geweest vlak bij ons huis. De mensen kwamen ons bedanken dat we kwamen, dit voelt een beetje vreemd. Ook een oude verzetsheld sprak ons aan, hij vertelde vol trots dat ze tijdens de onafhankelijkheid noodgedwongen huis en haard achter moesten laten. Hij vertelde dat men alleen de kleren die ze aan hadden konden meenemen. Hij vertelde ook dat men grond bezat dat een keer zo groot was als de huidige society, dat men erg blij was met de landbouw grond die hen ter beschikking was gesteld, en dat men het oude stekkie had na proberen te bouwen, en daarbij wees hij naar het prachtige park met de huizen erom heen. Tot slot zei hij, we hebben het hier nu fantastisch dit is de mooiste wijk van Pune, we moeten maar niet meer terug kijken. Onze held staat het meest links op de foto met alle medailes, de man in het midden is de voorzitter van de society.
De kinderen hebben ballonnen in de kleuren van de Indiase vlag, het zag eruit dat een creatief persoon een witte ballon twee keer in een pot verf had gedoopt.

Men had 24 uur voor aanvang van dit feestje bedacht dat men het moest organiseren. Best knap dat ze het allemaal zo goed voor elkaar hadden, ook al was het 1 grote improvisatie. De muzikanten waren lekker aan het improviseren, dit ging goed totdat ze het volkslied moesten spelen. Een van de zangeressen rende naar hun toe om als dirigent er weer een beetje ritme in te krijgen en het lied af te ronden. De muzikanten overstemden de zangeressen zodanig dat de zangeressen een tijdje na het lied spontaan het volkslied nogmaals gingen zingen maar dan a capella. Het was gewoon een lekker gezellig chaotisch tafereel.
Het blijft me opvallen dat Indiërs niet houden van plannen, hun karma lijdt ze de weg. Best lekker zorgeloos lijkt me.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten