donderdag 1 september 2011

Ganesh Chaturthi

Vandaag was het de eerste dag van Ganesh Chaturthi. Dit feest duurt tien dagen. Vandaag werd er niet gewerkt. Ik had het gevoel dat iedereen in Pune bezig was met het voorbereiden van de feestelijkheden. Ganesh Chaturthi valt op de vierde dag na nieuwe maand in de Hindoe maand Bhadrapada. Vanavond hebben we een rondje gereden en bij diverse plekken even uit de auto gegaan om het feest (processie tocht) te bekijken. Het feest bestaat uit een versierde wagen met Ganesh er op. Wierook. Een groep met dansende mannen. Enorm hard trom geroffel. Bij het eerste feest wat we tegen kwamen dachten we dat er een duizendknaller werd afgestoken maar dit bleek trom geroffel te zijn. Verder oorverdovende muziek uit een wagentje waar iemand op een soort keyboard muziek maakt. Er rijdt een extra kar achteraan met een aggregaat om alles van spanning te voorzien. Er lopen dan grote kabels van dit wagentje naar de andere. Dit alles verplaatst zich door de straten. De rest van het verkeer wurmt zich er omheen, wij dus ook.
Onderweg kwamen we ook diverse brommertjes tegen met Ganesh erop, of een omgebouwde Riksa met Ganesh erin en een man met een grote trommel er boven op.




Bron: Wikipedia:
Ganesh Chaturthi (गणेश चतुर्थी)is een Hindoeïstische feestdag ter ere van Ganesha, de olifanthoofdige zoon van Shiva en Parvati, die op veel plaatsen aanbeden wordt als god van de wijsheid, welvaart en goed geluk.
Op de eerste dag van de viering wordt er door de aanbidders eerst ter purificatie een bad genomen, en koopt men vervolgens een beeld van Ganesha. De beelden, voorheen meestal van klei gemaakt maar tegenwoordig van diverse milieu-onvriendelijke pleistersoorten, vindt men in alle soorten en maten, van enkele centimeters tot metershoog. Dit neemt men dan in een processie mee naar huis, alwaar het beeld op een altaar wordt neergezet en versierd. Het beeld laat men voor de duur van het feest staan, en wordt 's ochtends en 's avonds aanbeden en voorzien van offergaven (vooral zoetigheid). Op de laatste dag van het feest wordt het beeld weer meegenomen, en in het water van de dichtstbijzijnde rivier, meer of zee gegooid, en bij ontstentenis daarvan in een emmer water opgelost. Met het gebruik van milieuonvriendelijke materialen heeft dit inmiddels vaak tot gevolg dat er in de dagen na het feest een immense vissterfte optreedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten