maandag 9 april 2012

Dagje Kathmandu

Vandaag stonden er 4 bijzondere plaatsen op het programma, drie boeddhistische tempel complexen waarvan 1 met een paleis en de vierde plek was een hindoeïstisch tempel complex.
We gingen in hetzelfde luxe busje als gisteren, er was een gids voor ons geregeld vandaag. De gids wist zeer veel informatie te vertellen. Het ging over de goden, Shiva, Vishnu en hun vele verschijningsvormen, en hun reïncarnaties. De tempels welke altijd vier afbeeldingen hebben welke de windrichtingen aangeven. De hand op de aarde, de hand omhoog etc. te veel om allemaal te onthouden. Inmiddels herken ik heel wat namen van de goden maar het is toch lastig om alle kenmerken en verhalen erbij te onthouden. Verder heeft hij vertelt over de mandala, en de cirkel van het bestaan. Hij heeft het uitgebreid gehad over de 6 vlakken in deze cirkel, drie voor het goede en drie voor het kwade. Op Hanuman dhoka Durban Square waren heel veel tempels, de meeste gebouwd in de 17e eeuw. Op deze plaats was ook het afgedekte beeld van de apen god Hunuman te zien, deze is afgedekt omdat het ongeluk brengt als je zijn ogen ziet. Naast de apen god was de gouden poort naar het paleis. Het houtsnijwerk in de gebouwen is echt monniken werk, heel indrukwekkend. Wat ook een indrukwekkend verhaal was ging over een huis waar men een meisje (kumari) wordt opgevoed als een god. Dit meisje moet afstammen van een bepaalde kaste een groep mensen uit deze kaste verkiest dan het mooiste meisje op zes jarige leeftijd. Deze verkiezing gebeurd in de hoogste tempel welke we gezien hebben. Na de verkiezing wordt het meisje opgevoed in een huis zonder haar ouders, ze wordt als een levende god aanbeden (de enige levende god die in dit geloof bestaat), als ze dan de leeftijd heeft om te trouwen dan mag ze uit het huis om een normaal leven te lijden.
De gids gaf aan dat de man die haar trouwt fysiek en mentaal sterk moet zijn, als hij dit niet is dan zal hij sterven binnen een half jaar na het huwelijk.
Deze temple is de meest belangrijke in het Hindoeïsme, hij is als mekka voor de moslims
Er liepen een aantal van die mannen rond die iets uitstralen en iets van zegeningen over mensen uitspraken.
De cirkel van het bestaan, met de zes vlakken in het midden.
Stupa tempel Boudhanath de bol in het midden heeft een doorsnede van 40 m, de vlaggetjes hebben 5 verschillende kleuren, geel, groen, rood, wit, blauw. Deze staan voor Aarde, Water, Vuur, Lucht.
Kamari Ghar, het huis waar het uitverkoren meisje wordt opgevoed. We hebben het mooie meisje niet gezien, het schijnt dat ze soms door het raam kijkt, je mag dan geen foto maken.
Tempel, neus is een 1 dat staat voor eenheid, de ogen die alles zien en over je waken, het derde oog de stip tussen de ogen staat voor wijsheid, dan volgen er 13 cirkels naar boven ik weet niet meer waar het voor staat, dan komt er een mantel welke beschermt, en het bovenste puntje is nirwana. Er staat een man op de tempel met gele verf, hij maakt de bogen door een emmer gele verf met een sierlijke zwaai naar beneden te gooien. Ik ben vergeten wat de cirkels betekenen, het was iets van een bloem of zo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten