donderdag 6 december 2012

FDI

De krant staat de laatste dagen vol over FDI. FDI staat voor Foreigner Direct Investment. De politici discusseren over het verruimen van de mogelijkheden dat buitenlandse bedrijven mogen investeren in Indiase supermarkten etc. Er is een partij die problemen ziet voor de kleine ondernemer en voor de boeren. Zij willen het liefst alles hetzelfde houden, waarschuwen voor werkeloosheid, en dat de boeren hun producten niet kwijt kunnen, en blijven zitten met de producten van iets minder kwaliteit. Als voorbeeld wordt Mc Donalds aangehaald die zijn aardappelen importeert en de boeren kunnen dus hun aardappelen niet verkopen. Er wordt geschreven dat Mc Donalds een paar verkeerde aardappelen heeft aangetroffen en dus de hele partij heeft afgekeurd. Men schrijft dat dit met de huidige handel geen probleem is. Nou geen probleem ben ik het niet helemaal mee eens. In Nederland heb je in de winkel zakken met diverse aardappelen, vastkokend, kruimig etc. In India is er maar 1 soort aardappelen te koop, echter als je ze schilt dan is de 1 geel en de ander wit, als je ze kookt dan valt de helft uit elkaar en de andere helft is nog niet gaar. Kortom er zijn wel verschillende aardappelen, echter worden ze niet gescheiden verbouwd en verkocht. Ik kan me heel goed voorstellen dat Mc Donalds de eisen iets hoger legt.
Verder wordt er gediscuseerd over de tussenhandelaar, nou dit is ook iets Indiaas, de gids die we hadden in Jaipur had het ook uitgebreidt over de tussenhandelaar, hij betaalt graag wat meer met een tussenhandelaar omdat hij dan overtuigd is dat hij kwaliteit krijgt. Ik snap dit niet zo goed, maar als dit zijn ervaring is zal er wel een waarheid achter schuilen. Maar ja ik ben gewend aan een supermarkt die de kwalitiets eisen al bij hun inkoop regelt. Als je nou als Indiase tussen handelaar de rotte appels niet inkoopt dan gebeurd er toch hetzelfde en blijft de boer hier toch ook mee zitten.
Ja nou zie je maar ik ben net als al die politici lekker afgedwaald, want wat is nou de link tussen buitenlandse investeerders en schaalvergroting. Zijn er dan geen Indiaase investeerders die dit ook willen.
Misschien willen ze wel het liefst een beetje in de middeleeuwen blijven leven, of is er toch een hele andere politieke agenda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten