zaterdag 31 augustus 2013

Frisse blik

Gisteren had ik een afspraak op mijn werk met iemand. Tijdens en na het gesprek dacht ik waarom heb ik niet eerder met die man gesproken. Het was een Indiër die een aantal jaren in het midden-oosten had gewerkt. Zijn blik op zijn ex-collega's was aanzienlijk veranderd. Het friste wel even weer mijn geheugen op waarom ik ook alweer naar India was afgereisd. Ik realiseer me dat ik aan veel zaken iets heb proberen te veranderen. Dat er wellicht iets is veranderd, maar dat er nog een heel eind te gaan is. Het mooie van het gesprek dat we hadden is dat we allebei ervan overtuigd waren dat samenwerken hoofdzakelijk is te verbeteren als er vertrouwen is.
Dit was de uitkomst van 1 van mijn Root-Cause-Analysis, ik heb dit resultaat besproken en gepresenteerd aan midden-oosten en India. Ook de persoon waar ik mee sprak gaf aan dat zelfs na vele jaren voor het midden oosten team en in het midden oosten hij niet in staat was om volledig vertrouwen te winnen.
Heerlijk als je zo'n open gesprek kan voeren met iemand. Ik heb in ieder geval zijn vertrouwen gewonnen.

zaterdag 24 augustus 2013

Uien en India

De laatste weken staan de kranten vol van de hoge uien prijs. Het lijkt wel of je aan de uien prijs kan zien hoe het met de economie in India gaat. Berichten over regen slechte wegen en dan een te kort aan uien aanvoer naar de steden doet de prijs omhoog gaan.
In verband met de slechte oogst heeft men nu besloten om uien uit Pakistan te importeren, nou dit ligt ook lekker gevoelig bij de Indiërs.


Gisteren stond er een bericht in de economic times of India. Voordat ik het ging lezen dacht ik dat er weer een verslag werd gedaan van allerlei economische effecten van de uien prijs. Maar toen ik het verhaal las stapte van de ene verbazing in de andere.

Het begon met dat het ieder jaar hetzelfde is, nou dit snap ik want ieder jaar is er een monsoon. Daarna werd er de politiek bij gehaald, die er wellicht voordeel bij zou hebben dat de uien prijs hoog is. Kranten staan ook vol met klachten over passieve regering mbt repareren van wegen.

Maar het volgende introduceerde de eerste verbazing. India wordt beschreven als een anti uien land. Dit heeft te maken met het geloof, er schijnen grote groepen gelovigen te zijn die uien duivels vinden omdat je ervan gaat huilen als je ze snijdt. Ik draaide de krant nog een keer om om te zien of ik echt de economic times aan het lezen was.


Dan gaat het verhaal verder: vroeger banden boeddhistische monniken uien uit omdat men dicht op elkaar zit en dat ze de uien adem van elkaar niet kon verdragen. Ik denk dat dit meer om de scheten ging die niet te verdragen zijn. Tja dan heb je wellicht de oorzaak, er zijn in India zoveel geloven die gebaseerd zijn op een Goeroe die een aantal leefregels opstelt en dan worden gevolgd en een eeuw later heb je een geloof.

Vervolgens worden de moslims erbij gehaald, men beschrijft dat orthodoxe hindoes een besluit namen zonder degelijk onderzoek om uien te verbannen als moslim protest. Later bleken ook de moslims een aversie te hebben voor uien een verhaal over Satan in het Hof van eden is de grondslag. Dan blijkt dat de Mughals van uien hielden. Mughals zijn moslims die tussen 1526–1857 hebben geheerst in India. Mughals komen oorspronkelijk uit Oezbekistan en claimen dat ze afstammelingen zijn van Genghis Khan

Het verhaal neemt weer een wending, Mahatma Gandhi wordt erbij gehaald. Hij hield niet van uien, geloof en de plaats waar hij opgroeit wordt als reden aangedragen. Tja over smaak valt niet te twisten.
Er wordt nog beschreven dat Gandhi gedurende zijn tijd in Engeland genoodzaakt was om uien te eten, omdat dat het enige vegetarische eten was wat beschikbaar was. Later in India predikte Gandhi dat uien slecht waren voor je gezondheid, totdat de Engelsen belasting gingen heffen op Uien. Gandhi werd als uien koning uitgeroepen terwijl hij ze zelf niet at. Later toen Gandhi ziek werd is hij uien en knoflook gaan eten omdat het goed voor hem was. Zijn mening veranderde en raadde uien aan aan anderen. Tja en nu heeft iedere Indiër die van Gandhi houdt een probleem tijdens de monsoon omdat de prijs hoog is. En tevens alle moslims die hun uien liefde hebben overgenomen van de Mughals.

En van die hoge prijzen krijg je natuurlijk weer tranen in je ogen, duivels zijn ze die uien.

zaterdag 17 augustus 2013

Wandeling vanaf huis

Ik neem je mee op een virtuele wandeling vanaf mijn huis, naar Pune university en weer terug. De contrasten van arm en rijk zijn groot.
Als eerste kom ik een paar dames tegen die hout aan het sprokkelen zijn. Dit hebben ze nodig om op te koken. Prachtige kleren hebben ze trouwens aan.
Als ik me omdraai dan zie ik een van de grotere huizen in onze society.
Ik neem even een klein weggetje tussen door en kom op lane 2, wat een rust, geen brommers, riksja, auto's bussen, vrachtauto's, slechts een paar fluitende vogels. heerlijk.
Dan kom ik bij een poort die me uit de society leidt, beetje luguber met al dat prikkeldraad.




25 meter na dit poortje kom je het andere leven tegen, mannen die ook een zee van tijd hebben en een enorme rust, de omgeving is anders.
Net na deze mannen kijk ik het volgend straatje in, schril contrast met het huis van een paar foto's terug, en zo dichtbij. Zie het contrast de Schotels voor TV, de lappen plastic over de golfplaten, de man die met een hamer en een houweel hout aan het kloven is, kleurige kleren van de Indiase vrouw, een paal met elektriciteit kast op de weg, alle zooi overal tegen de huizen geparkeerd.
50 meter verder heeft iemand een paar koeien, de melkbussen staan te drogen op een bankje, de was hangt erboven.
Als je de was ophangt op het prikkeldraad dan heb te geen wasknijpers nodig.
Op het dak zie ik een poes die net zijn avondmaal heeft gevangen.
Weer 50 m verder nog meer huisjes, een prachtig beeld van het dagelijkse leven in India.
50 meter verder kom ik bij een drukke weg, toen we net in India waren zou ik er tegen op zien om over te steken, maar nu weet ik dat je gewoon rustig naar de overkant kunt lopen het verkeer wurmt zich wel om je heen.
Aan de overkant van de weg kom ik een paar vrouwen tegen, geen stoel gewoon met je billen op het grind.
Na 200m langs deze drukke weg te hebben gelopen kruip ik door een hek, het zit op slot, maar het is gebruikelijk dat je je er niks van aantrekt. Zo gaat dat met regels in India, ze zijn er wel maar je kunt ze tot op zekere hoogte gewoon negeren.
Konden die Auto's dit bord maar zien, ik ben 50m van de drukke weg het getoeter is nadrukkelijk aanwezig.
Vervolgens kom ik een muur op de weg tegen, ziet eruit als een ontwerp foutje, muur heeft ook geen functie want iedereen loopt er bij langs.
Dan duik ik een wandelpaadje in ik zie een vogeltje wat ik al lang op de foto wil zetten, hij zit 2 a 3 meter van me, hij hupt alleen zo snel dat ik 15 onscherpe foto's heb gemaakt, zo wazig dat het het niet waard is om te delen.
Dan zie ik de schoonheid van de bomen, ze zijn zo mooi verweven.


De Banyan boom is India's nationale boom, hij is bijzonder omdat hij wortels van de takken naar beneden maakt en daar vervolgens weer verder groeit en een soort stam maakt.

Dan moet ik even aan mijn werk denken, zijn die jongeren de toekomst van Honeywell, ze hebben in ieder geval wel het goede vak gekozen, ze zien er ook vrij relaxed uit, ook zij zitten met hun kont op het beton, zijn toch slimme gasten dat nou niemand verzint dat een stoel met een kussen comfortabeler is.
Dan kom ik aan bij de universiteit, een prachtig oud gebouw wellicht door de Engelsen neergezet en daarna nooit onderhouden, tot vorig jaar toen ze met de renovatie begonnen


Nog een plaatje van wat mensen op straat. Die man heeft een tiffin bij zich, hier nemen ze eten in mee. Op mijn werk zijn er velen die op deze manier hun warme maaltijd meenemen, met een isolatie hoes is het eten dan tijdens de lunch nog een beetje lauw.
Mooi bloemetje
In Nederland zou deze auto niet door de APK komen maar de Indiase PUC is iets soepeler
Dan kom ik midden op het universiteit terrein bewakers tegen met vele wegversperring, ik heb me lang afgevraagd waarom hier 2 bewakers staan met vele hekken. Ik heb onlangs ontdekt dat het eenrichtingsweg  is, en dat zij dit regelen. Een bord werkt niet in India, die kun je namelijk gemakkelijker negeren dan een man met een fluitje en een stok. Ze vonden het trouwens niet leuk dat ik een foto maakte.
Ik duik wederom een bospaadje in prachtig stukje natuur.
En dan kom ik mannen tegen die een muur aan het maken zijn, je vraagt je af waarom, die bomen hebben geen muur nodig, nou ik zie het wel als het klaar is. Die mannen krijgen een stapel rotsblokken waarvan ze eerst stenen moeten hakken er waren 5 man bezig met hamer en beitel, stenen voor een muur aan het maken.

Tijd om het universiteit terrein te verlaten, de drukke weg over, ik moet tot na het tweede viaduct. gelukkig zijn er verkeerslichten, deze zebra heeft geen functie, die wordt genegeerd. terwijl ik de tweede weg overstak ging het licht op groen, het is maar goed dat ik nog een sprintje kan trekken.
Midden op het verkeersplein kom je dan het bedel gezin tegen, ze leven hier midden in de drukte, tussen al die razende auto's
100 m verder op kom ik een oude bushalte tegen, een man heeft hier een woning in ontdekt, met uitzicht op de Banerroad,
500m verderop moet ik even van de stoep af, er heeft vandaag iemand een winkel op de stoep gemaakt. Gelukkig rijden er niet zoveel auto's langs de zijkant.
Ik ga even van de Banerroad af, het is hier zo druk dit wandelt niet zo fijn. Zoals we bij de Universiteit zagen doen Indiase mensen niet zoveel aan onderhoud.
Kom nog een vogeltje tegen
Op mijn werk moeten we altijd safety observation melden, nou ik heb er weer een vandaag. Als je goed kijkt dan zie je daar iemand zonder valbeveiliging op 4 of 5 hoog op een gebouw balanceren
Even een close-up van dat mannetje, wat je ook goed ziet zijn de houten steigerpijpen. Meestal houdt dit goed met enige regelmaat lees je in de klant dat een dergelijke constructie in is gestort


Mooie vrachtauto bij de bouw plaats
Weer terug op Banerroad
En tot slot de Main gate van onze society, heerlijk gewandeld

Dakterras

Moeson is mooi, alles wordt weer schoon. Ik zie het als een soort grote schoonmaak van India. Alle stof wordt van de bomen gespoeld en van het dak. Alles is weer fris, de rivieren spoelen ook lekker door, helaas komen de vele plastic zakken in de zee en in de bomen langs de oever. Dit ziet er allemaal wat minder uit. Tja het moet toch ergens naar toe, zo blijft alle stof wat van de bladeren en het dak op ons dakterras liggen.
Tijd voor de hoge druk spuit.


Halverwege, even tijd om vooruit en achteruit te kijken, Wauw wat een verschil. Ik heb alle zooi met mijn voeten door het afvoerputje geschoven, bizar gevoel een soort lauwe prut. De warmte in de stenen van het dakterras hebben het water met afval opgewarmd.
 Klaar ben ik blij dat ik dit gedaan heb.

Gek eigenlijk het geeft een soort voorjaarsgevoel, misschien is dit ook wel het voorjaar van India, vogels broeden hun eieren in de nestjes, bloemen bloeien. De Indiase mensen zijn blij eb vrolijk van de regen. Wat dan weer raar is dat het volgende seizoen winter is. Je weet een paar maanden na de moeson wordt alles weer bruin, alles verdroogt er valt dan geen regen meer voor een periode van 8 maanden.

vrijdag 16 augustus 2013

IB Diploma yeah

Bart heeft het papiertje gevonden, gelukkig hadden we ons oude adres in Bussum opgegeven. De huurder van ons huis gaf aan dat ie op vakantie is, maar dat Froukje de post doet. We kennen Froukje niet, ze is de buurvrouw en is na ons vertrek naar de Zwarteweg gegaan. Bart is naar Bussum gegaan en samen met Froukje de stapel post doorgenomen, nog geen diploma, hij is nog even bij de andere buren langs gegaan en ja hoor Diploma gevonden, Bart is nu aangenomen op school. Onder voorwaarde dat hij de echte later nog een keer laat zien. Stom genoeg is dit blijkbaar nog steeds niet het echte diploma. Ik snap dit echt niet, hoe zou het nou toch mogelijk zijn dat je een diploma laat opsturen dat minder geldig of afwijkt van de echte die naar ons adres in Pune wordt gestuurd. Het is allemaal officieel via dezelfde organisatie. Ik dacht dat er in India bureaucratie heerste maar bij het HVA kunnen ze er ook wat van.

NCL

Gisteren samen met Gerlinde even naar NCL gelopen.
De kleuren zijn zo mooi helder groen, een kleuren spel met wolken en die kleurige Indiase kleren.