zaterdag 24 augustus 2013

Uien en India

De laatste weken staan de kranten vol van de hoge uien prijs. Het lijkt wel of je aan de uien prijs kan zien hoe het met de economie in India gaat. Berichten over regen slechte wegen en dan een te kort aan uien aanvoer naar de steden doet de prijs omhoog gaan.
In verband met de slechte oogst heeft men nu besloten om uien uit Pakistan te importeren, nou dit ligt ook lekker gevoelig bij de Indiërs.


Gisteren stond er een bericht in de economic times of India. Voordat ik het ging lezen dacht ik dat er weer een verslag werd gedaan van allerlei economische effecten van de uien prijs. Maar toen ik het verhaal las stapte van de ene verbazing in de andere.

Het begon met dat het ieder jaar hetzelfde is, nou dit snap ik want ieder jaar is er een monsoon. Daarna werd er de politiek bij gehaald, die er wellicht voordeel bij zou hebben dat de uien prijs hoog is. Kranten staan ook vol met klachten over passieve regering mbt repareren van wegen.

Maar het volgende introduceerde de eerste verbazing. India wordt beschreven als een anti uien land. Dit heeft te maken met het geloof, er schijnen grote groepen gelovigen te zijn die uien duivels vinden omdat je ervan gaat huilen als je ze snijdt. Ik draaide de krant nog een keer om om te zien of ik echt de economic times aan het lezen was.


Dan gaat het verhaal verder: vroeger banden boeddhistische monniken uien uit omdat men dicht op elkaar zit en dat ze de uien adem van elkaar niet kon verdragen. Ik denk dat dit meer om de scheten ging die niet te verdragen zijn. Tja dan heb je wellicht de oorzaak, er zijn in India zoveel geloven die gebaseerd zijn op een Goeroe die een aantal leefregels opstelt en dan worden gevolgd en een eeuw later heb je een geloof.

Vervolgens worden de moslims erbij gehaald, men beschrijft dat orthodoxe hindoes een besluit namen zonder degelijk onderzoek om uien te verbannen als moslim protest. Later bleken ook de moslims een aversie te hebben voor uien een verhaal over Satan in het Hof van eden is de grondslag. Dan blijkt dat de Mughals van uien hielden. Mughals zijn moslims die tussen 1526–1857 hebben geheerst in India. Mughals komen oorspronkelijk uit Oezbekistan en claimen dat ze afstammelingen zijn van Genghis Khan

Het verhaal neemt weer een wending, Mahatma Gandhi wordt erbij gehaald. Hij hield niet van uien, geloof en de plaats waar hij opgroeit wordt als reden aangedragen. Tja over smaak valt niet te twisten.
Er wordt nog beschreven dat Gandhi gedurende zijn tijd in Engeland genoodzaakt was om uien te eten, omdat dat het enige vegetarische eten was wat beschikbaar was. Later in India predikte Gandhi dat uien slecht waren voor je gezondheid, totdat de Engelsen belasting gingen heffen op Uien. Gandhi werd als uien koning uitgeroepen terwijl hij ze zelf niet at. Later toen Gandhi ziek werd is hij uien en knoflook gaan eten omdat het goed voor hem was. Zijn mening veranderde en raadde uien aan aan anderen. Tja en nu heeft iedere Indiër die van Gandhi houdt een probleem tijdens de monsoon omdat de prijs hoog is. En tevens alle moslims die hun uien liefde hebben overgenomen van de Mughals.

En van die hoge prijzen krijg je natuurlijk weer tranen in je ogen, duivels zijn ze die uien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten