zaterdag 29 september 2012

HSE

Veiligheid is nummer 1, dat is het motto binnen Honeywell. Het is gebruikelijk om aan het begin van een vergadering aandacht te vragen over een veiligheidsaspect. Health Safety & Environment (HSE). Wat me opvalt is dat de spreker eigenlijk altijd een relatie probeert te leggen tussen dagelijkse voorvallen en het werk. Ik doe dit zelf ook, een tijdje geleden vroeg ik aandacht voor de afscherming van elektriciteit. Zo legde ik een verband tussen, de draden die uit een lantaren paal steken waarvoor ik Thomas moest waarschuwen en de ontbrekende beschermkap voor elektrische bedrading die de Indiase engineers niet in onze computer kasten laten monteren.
Zo werd tijdens de veiligheidstraining op de energiecentrale in Zuid-Afrika uitgebreid in gegaan op persoonlijke beschermingsmiddelen, er werd minstens een half-uur ingegaan op het nut van condooms en er werd uiteindelijk in het kort de relatie gelegd naar de helm op je kop.
In India werd vorige week ingegaan op het nut van tanden poetsen de relatie werd gelegd dat je je mond voor veel dingen nodig hebt, zoals je verbaal uit te drukken en om te eten. De relatie tussen praten en  tanden poetsen vond ik even lastig. Vervolgens werd gezegd dat het verstandig is om minimaal 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan en niet zoals de meeste mensen doen alleen gaan als je kiespijn hebt.
In een andere meeting afgelopen week zaten we met ongeveer 30 mensen. Er werd aandacht gevraagd voor je houding, eerst hoe je goed moet zitten. Grappig om te zien iedereen gaat ineens rechtop zitten, inclusief mezelf. Daarna ging het over de houding tijdens het slapen. Er werd een plaatje getoond wat er ongeveer zo uit zag.

Vervolgens gingen we met dertig mensen raden wat het plaatje nou toch zou kunnen uitbeelden. Het was akelig klein en zoals ik heb proberen na te maken een wazige kopie, of zoals ze in India zeggen xerox.
We hebben na enige discussie besloten dat het de afbeelding van een kussen en een hoofd is, en dat er bedoeld wordt dat wanneer je op je rug slaapt het geadviseerd wordt om een plat kussen te hebben en als je op je zij slaapt dat het dan beter is om een hoog kussen te hebben. Daarna besloten we dat de afbeelding niet duidelijk genoeg was Pfff eindelijk iets zinnigs,

Zo zie je dat je uit dit soort momenten heel veel info krijgt wat er in de mensen omgaat. In Zuid-Afrika is het aids, in India is het tanden poetsen voordat je goed gaat slapen. Ook de ongelofelijke inefficiëntie, slechte kopieën, en dat de meeste mensen alleen naar de tandarts gaan als ze kiespijn hebben vertelt je iets over het land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten