zaterdag 31 maart 2012

Water

In de krant  lees ik dat er met regelmaat water cuts zijn. Ik merk er helemaal niets van. In de krant staat dat de water voorraden in de stuw dammen te weinig is. Er wordt geconstateerd dat er dit jaar in de monsoon veel meer water is gevallen dan vorig jaar. Zoveel water dat men de dammen moest openen omdat er anders niet zou passen. Het doel is dat er 20% minder water wordt gebruikt zodat de voorraad voldoende is. We zagen dat bij de bouwplaats van de buren de kraan zo ongeveer 24x7 aan stond. Dit is nu niet meer het geval. Wellicht houden ze er rekening mee, of ze hebben gewoon last van een water afsluiting. Op de weg zie je auto's rijden om water te distribueren. Deze water auto's doen ze altijd zo vol dat wanneer de chauffeur een heuveltje op rijdt of door een kuil rijdt, dat het water dan door het mangat boven op de water tank naar buiten gutst. Ik denk dat er minstens 5% van het water verloren gaat tijdens dit vervoer. Laatst zag ik een water auto die door een schot hagel oid was getroffen, hij zou goed voldoen om de plantjes water te geven als gieter. Ik zag daarentegen laatst op het voetbal veld dat men het gras water aan het geven was met zo'n water auto. Dan heeft men niet een sproei kop oid op de slag, nee dan heb je een slang van 10cm doorsnee, welke een man vast houdt en er dan zijn hand in steekt zodat je een soort sproeier hebt gecreëerd en daarmee rijden ze langzaam over het voetbal veld.
Maar wij thuis merken niets van water afsluitingen. Wij hebben een watertank van vele cubs. Men treft hier dus alleen de arme mensen mee. De echte consumers blijven natuurlijk gewoon ongestoord lekker consumeren. Onze voorraad wordt wel weer bijgevuld als er even geen water afsluiting is.

Bij onze andere buren hoor je zo af en toe het water van de water tank op het dak naar beneden lopen. We begrepen nooit zo goed waar dit door kwam. Tot dat we onlangs van andere expats hoorden dat het zo lastig was om in de gaten te houden wanneer de water tank op het dak vol was. Wat blijkt, wij hebben een vlotter in de watertank op het dak, de schakelaar in de vlotter start en stopt de waterpomp om de water voorraad op het dak bij te vullen. Dit is een soort luxe die blijkbaar niet iedereen heeft. De meeste mensen constateren dat er geen water meer uit de kraan komt, en moeten vervolgens de pomp starten en dan vooral niet vergeten hem weer uit te zetten. Dit verklaart waarom we soms wel een uur het water over het dak bij de buren zien gutsen.

Nou houd ik sowieso al niet van verkwisten van water, elektriciteit etc. maar het is toch vreemd. Het is wel heel erg ieder voor zich. Dat collectieve dat de infrastructuur oké is zoals in Nederland is er niet, er is wel de wens, er wordt wel geklaagd in de kranten, maar concrete plannen voor verbetering worden niet vermeld.

vrijdag 30 maart 2012

Ik sta achter je

We wonen nu 7 maanden in India. Ik zit bijna dagelijks een paar uur in de auto. Je zou denken dat je gewend raakt aan het claxonneren. En dit is ook wel het geval, op straat schrik ik er niet meer van, ik schiet ook niet opzij. In de auto blijf ik gewoon de krant lezen zonder op te kijken. Maar toch blijf je je zo af en toe je voorhoofd fronzen. Het vreemde is namelijk dat men hier claxonneert om aan te geven waar je je bevind. Als je een fietser inhaalt dan claxonneer je om er zeker van te zijn dat de fietser weet waar je bent en dat hij niet spontaan zonder om te kijken oversteekt. Over je schouder kijken is dus niet nodig, dit doet ook niemand. Je hoeft alleen maar te luisteren. Vandaag reden we richting een kruispunt, het stond muurvast met auto's. We sluiten achteraan vlak achter een grote vrachtauto, en claxonneren vervolgens twee keer voldoende lang zodat de vrachtauto weet "Ik sta achter je". En dan opeens denk ik waarom doe je zo ongeduldig je ziet toch dat het muurvast staat, die vrachtauto kan geen kant op.
Grappig om te beseffen dat sommige reacties heel lang blijven hangen ondanks dat je rationeel weet dat het anders is.

donderdag 29 maart 2012

Sport

In India staat sport nog niet zo hoog op de agenda. In 2008 heeft India 3 medailles gewonnen op de olympische spelen. Dit is een uiterst magere score voor een land met ruim 1 miljard inwoners. Eergisteren las ik in de krant dat een oud medaille winnaar 80 jaar, zich sterk maakt voor sport ontwikkeling. Zijn conclusie was dat in India alleen maar gecricket wordt. Op jeugdige leeftijd gaat bijna geen enkel kind een andere sport beoefenen met als gevolg dat er geen sterren worden gecreëerd. Een tweede opmerking was dat het tijd werd voor betaalde coaches. Tja hoe is het mogelijk om top sporters te hebben zonder geld. Dan wordt het wel erg moeilijk concurreren.
Voor de komende Olympics heeft India als doel 12 medailles gesteld. Erg ambitieus als je bedenkt dat de 3 uit 2008 een record was.

dinsdag 27 maart 2012

Skiën

Ik heb me tijden zitten verheugen op dat lekkere weekend met mijn Nederlandse vrienden in de Alpen. Op weg naar Zwitserland begon ik me te realiseren dat het een lange reis is voor een paar dagen. Eenmaal op de bestemming aangekomen was ik dit al snel weer vergeten. Bij ieder onderwerp wat werd aangeboord dacht ik dit gaat in India anders. Ik heb dit natuurlijk verteld, ik hoop dat ze mannen hier niet een moe van zijn geworden. Ik herinner me dat ik een jaar geleden in Nederland mensen ontmoete die lang in het buitenland hadden gewoond. Bij alles wat ter tafel kwam vertelden ze over hoe anders het in hun land was. Ik was hier na 30 minuten spuug zat van. Tja en dan zit je zelf in dit schuitje, maar je wilt natuurlijk erg graag je belevenissen delen. Ik heb niet het gevoel dat ik de mannen heb verveeld, maar ja je weet maar nooit. Al hoe wel denk ik dat ze me wel een hint hadden gegeven. Het is laat in het seizoen om te gaan skiën, er lag gelukkig voldoende sneeuw. s'Ochtends was de sneeuw hard bevroren, daarna was het een paar uur perfect waarna het aan het eind van de dag een beetje papperig werd. Bij de laatste afdaling kwam je een warme föhn uit het dal tegemoet. Dit was voor mij wel lekker, want van 30+ naar 0- is wel een groot verschil.
Het was voor het eerst dat we samen gingen skiën, na de eerste afdaling was duidelijk dat we redelijk op hetzelfde niveau zaten. Het was ook uitzonderlijk rustig op de piste. We begonnen vroeg en gingen door tot de laatste lift. Kortom we hebben vele kilometers gemaakt. De spierpijn nam gedurende de dagen toe. Helemaal nadat ik een redelijke klap in mijn lichaam kreeg doordat ik iets te hard door een rivierbedding ging.
Wicher zei tegen mij hier moet je langzaam door gaan. Wicher ging eerst, daarna Juriaan, beiden moesten aan de overkant naar boven klauteren, waarna ik besloot iets harder door dit dalletje te gaan. Het was alsof de overkant een muur was waar ik tegen op botste, ik gleed daarna wel door tot boven. De spieren in mijn nek en rug verkrampten. Waarna Wicher zei heb je me niet gehoord, ik heb hier een paar jaar geleden mijn arm gebroken. Ik heb dus maar weer geluk gehad, dat ik slechts een beetje spierpijn heb. s'Avonds hebben we lekkere maaltijden gemaakt, ik heb weer vlees gegeten voor de komende weken. Onder het genot van een biertje een beetje bijpraten en daarna lekker slapen, want de energie is wel op na zulke inspannende dagen.

dinsdag 20 maart 2012

ups & downs 2

Het te laat betalen van de energierekening had vandaag nog een staartje. Op de nieuwe rekening stond het bedrag van de vorige maand ook nog vermeld terwijl ik dit toch (een beetje laat) betaald heb.
De rekening komt trouwens zonder envelop in de brievenbus en onze chauffeur had al ontdekt dat de rekening niet kopte (arghh) Samen met Santosh maar naar de energie cash counter, doorverwezen naar de 2e verdieping en na 30 minuten wachten werden we doorgestuurd naar een ander kantoor een paar kilometer verderop.
Zo ziet het energiekantoor eruit!
Daar moest ik weer wachten maar er werd me zowaar een (vieze) stoel aangeboden (witte broek...) Na diverse stempels en handtekeningen wilde ik aldaar betalen maar dat kon dus ook niet. We werden naar locatie nr 3 verwezen waar het natuurlijk net lunchtijd was.
Gelukkig had ik in de buurt een crossword boekenwinkel gespot dus heb ik mij daar maar laten afzetten. Ik heb nog 2 seizoenen "24" gekocht dus we hebben weer wat leuks te bekijken de komende weken. Om 14.15 het maandbedrag eindelijk kunnen betalen.
Ik had mij eigenlijk voorgenomen om vandaag na mijn pilates workout te laten verwennen bij Four Fountains Spa met een lekkere massage en pedicure. Had gelukkig nog geen afspraak gemaakt.
Morgen weer een dag, eens kijken wat er dan gebeurt.
Groetjes, Gerlinde

maandag 19 maart 2012

हिन्दी सबक - Hindi Les


आजकल मैं हिंदी सीख रहा हूँ --> tegenwoordig leer ik Hindi --> uitspreken als: Ahdjikal Mèh Hindi Siekh raha Hnoe
Vanavond weer Hindi les gehad. Kost erg veel moeite om alle woorden te herinneren, vervolgens er een zin van te maken en dan ook nog goed te vervoegen.
Doet een beetje denken aan vroeger met Frans of Duits, het is altijd een raadsel of een woord mannelijk of vrouwelijk is. Tweede probleem is: wat was ook al weer jij, ik, zij, hun etc. Derde probleem is wat is ook al weer het werkwoord wat vervoegd moet worden. Moet er Hnoe, Hè, Ho of Hnèh. En als je dat dan weet dan moet je Hnèh nog goed uitspreken ook. voor je weet dan zeg je hè en dan is het niet goed.
Eerst dacht ik dat onze Hindi leraar een pietje precies was. Maar het blijkt als ik tegen Santosh zeg bily, dan snapt hij er niets van. Als ik dan vraag "what is the Hindi word for Cat?" dan zegt hij Billy. Dan heriner ik me het weer Billy moet je met dubbel L uitspreken, dus Bil-ly.
Ik ben toch wel trots dat het me lukt om de Hindi karakters te lezen. In het begin ging dit waanzinnig snel, nu leren we per les 1 karakter extra. Vandaag was het de Dha ध en dan met een Matra maak je daar Dhi धी van , niet te verwarren met Da: 
Het woord van vandaag was Slowly "Dhire Dhire" धीरे - धीरे, wellicht een woord dat goed van pas komt.

zondag 18 maart 2012

The village

Ik hoor iedere week verhalen van Gerlinde over de village en over Sister, en dokter Sem. Dokter Sem en Prem had ik inmiddels al een keer ontmoet tijdens het vervoer wat Gerlinde voor hen regelt op vrijdag naar het dorpje. Ze zetten mij eerst even af op kantoor.
Vandaag was er een feestje, er was een cursus seizoen afgelopen. Dit was voor Gerlinde een mooie kans om mij het dorp te laten zien, en natuurlijk ook het dorp mij te laten zien. We werden vriendelijk ontvangen, we hebben wat rond gekeken, en toen begon een hele lange zit om te luisteren naar vele toespraken dansjes en een poppen kast voor stelling. Nisha vertelde me dat men al erg lang bezig was in het dorp, en dat ze blij was dat jonge vrouwen nu op het podium durven te staan en iets te doen. De dansjes waren de typische Indiase dans bewegingen, zo'n soort slangen beweging met je armen, laag met je schouders heen en weer wiegen etc. Gerlinde werd in een aantal rituelen betrokken, ze moest ergens een kaarsje aansteken. Ze moest met een dansje meedoen. Tot slot had Gerlinde een presentje gemaakt voor alle meiden die geslaagd waren. Het presentje viel erg in de smaak, Gerlinde was hier erg blij om want het is natuurlijk erg moeilijk om iets te verzinnen. Thomas was erg geïnteresseerd in het Makramee werk, ik heb hem beloofd dat ik hem dit ga leren. Vroeger als kind heb ik ook nog van die bloempotjes gemakrameet van stro touwtjes om deze vervolgens voor de winkel van  de ouders van een vriendje van me te verkopen voor 1 gulden. Ik hoop dat ik het nog kan.
Na deze lange ceremonie moesten we eten bij Sister, Thomas was het ondertussen zat, ik heb hem proberen uit te leggen dat we Sister teleurstellen als we niet op haar uitnodiging in gingen. Ze had een lekker tomaten soepje gemaakt, wat springrols en rijst met een te heet sausje. Er was ook nog rauwkost, dat heb maar laten staan, vind ik nog steeds een te groot risico met betrekking tot bacteriën. Moet natuurlijk wel gezond blijven, want donderdag vertrek ik om te gaan skiën.  Vreemd gevoel, het was vandaag 34,5 graden Celsius, en dan over een paar dagen in de sneeuw, ik zal het wel koud krijgen.
Kaarsjes ceremonie
Dansje

Zingen en muziek uit een trekharmonica

Het leek wel volkdansen uit duitsland

 Sister
Armpjes en schouders lekker losjes en voetjes van de vloer

Kadootjes

donderdag 15 maart 2012

Ups and Downs

Zo af en toe loopt alles als een zonnetje, en zo af en toe denk je hoe is het mogelijk, het lijkt wel of alles tegen zit.
Zo hadden we afgelopen week een aantal dagen geen stroom, omdat de stroom wel vaker uitvalt denk je in eerste instantie ach over een uur of twee dan doet het het wel weer. Maar nee het wordt dit keer niet vanzelf herstelt, met als gevolg dat je hele koelkast/diepvries volledig is ontdooit. Tja dan kun je de helft weggooien en aantal zaken maar zo snel mogelijk opeten. Na een paar Sms'jes is het vandaag weer gerepareerd. Maar dan is er het volgende probleem, er is geen water. En na korte tijd staan alle WC's vol, ook dit verbetert de sfeer niet. Maar goed we beginnen al aardig creatief te worden, we hebben een zwem badje op het dak staan waar water in zit, dus met een emmertje kun je toch de WC's doorspoelen. In dezelfde periode hebben we ook nog geprobeerd om een energie rekening te betalen. Online betalen tja dat is hier een hele puzzel. De rekening is volledig in Hindi karakters geschreven, en ook al hebben we een paar lessen gehad moet ik toegeven dat dit nog een stap te ver is. Maar na het goed bekijken van alle cijfers en letters hebben we toch een internet site gevonden, na enig gok werk wat onze district code was konden we inloggen en kreeg ik op het scherm dezelfde rekening als op papier. Er was een knopje online betalen, enthousiast begin ik te klikken maar geen response. Na alle tekst duidelijk te hebben gelezen zie ik dat je alleen online kan betalen als je op tijd betaald. Je raadt het al ik was een paar dagen te laat. Gerlinde is daarna met Cash naar de energie maatschappij gegaan om te betalen. Eerst in een hele lange rij, toen ze eindelijk aan de beurt was zei men tegen haar dat ze was vergeten de achterkant van de rekening in te vullen. Ze moest uit de rij zodat de volgende aan de beurt was. Op de achterkant moest ze invullen hoeveel briefjes van 500, hoeveel van 100 etc.
Tja Gerlinde dat je dit nou niet even hebt gelezen en ingevuld. 
Gelukkig was men zo vriendelijk dat ze dit keer vooraan in de rij er weer tussen mocht en kon betalen.
Bij terugkomst bij huis vertelde ze het verhaal aan de buurman, hij moest hard lachen, hoe konden we zo dom zijn om online te willen betalen als je te laat bent. Ik heb ook de telefoon rekening on-line proberen te betalen, hier moest ik een account nummer invullen, in de help pagina stond dat dit op je rekening staat. Er stonden vele nummers, klant nummer, telefoonnummer, factuurnummer maar geen account nummer. Je begint te twijfelen is dit misschien mijn rekening nummer. Geen van de codes werkt. Er staat een telefoon nummer wat je kan bellen voor hulp. Helaas telefonische hulp is niet beschikbaar. Ook hier is Gerlinde met cash naar het telefoon bedrijf geweest. Bij het afrekenen kreeg ze een ontvangst bewijs, waar het account nummer op stond. Ik heb dit maar gauw ergens opgeslagen, wie weet wellicht lukt het de volgende keer on-line. Dan is er nog een laatste tegenslag, Anne-Marie kwam een paar weken geleden thuis met een grote barst in het scherm van haar laptop. Haar tas was versiert met een grote voetafdruk. Ik ben met de laptop naar de winkel geweest waar we het apparaat gekocht hadden. Ik kreeg bij de service balie te horen dat men alleen verkoopt en geen reparaties doet. De service die men verleende is: even zoeken op internet naar de dichtstbijzijnde HP service shop. Ik ben vergeten wat er allemaal is gebeurd maar na een aantal malen doorverwezen te zijn kwamen we terug bij de winkel waar we gestart zijn. Onze laptop ligt daar inmiddels 10 dagen, we bellen dagelijks of gaan even langs, en iedere dag krijgen we te horen dat het onderdeel nog niet is ontvangen maar dat hij morgen avond klaar is. We kregen vanmiddag een belletje dan men het onderdeel gaat halen in Mumbai. Ik ben benieuwd zal het echt binnenkort gerepareerd worden.
Vandaag is men geweest om de waterpomp te repareren. Gerlinde vertelde me dat ons keuken trapje van een meter of twee volledig  verdween in 1 van de gaten naast ons huis. Ze vertelde dat 1 van de mannen in zijn onderbroek met regelmaat in het gat verdween en dan helemaal nat weer boven kwam. Blijkbaar staat die pomp ergens onder in een kelder gevuld met water. Ik hoop niet dat dit ons drinkwater is waar die man in heeft gezwommen. Indien dit wel het geval is dan zul je binnenkort wel een blog vinden "Ziek".
Op dit moment hebben we stroom dit is vandaag gerepareerd, we hebben water de waterpomp is vervangen, we hebben internet, en misschien wordt de laptop ook nog gerepareerd. De rekeningen zijn betaald. Ik voel me gelukkig dat alles weer werkt, dit is werkelijk bizar, het zijn zulke basis zaken waar ik in Nederland nooit bij stil heb gestaan.

zondag 11 maart 2012

Early Birdwatch

Vanochtend zijn we vroeg opgestaan, we hadden een early birdwatch geregeld. Onze gids stond om 7:00 uur op de stoep. Na een paar afsnijweggetjes kwamen we weer op de doorgaande weg. Lokale inwoners waren uit hun golfplaten huisjes gekomen en zaten kun tanden te poetsen, soms met een takje soms met een tanden borstel, de kinderen zaten aan de kant van de weg te poepen. We zeiden tegen elkaar, hier waren we nooit verder gegaan als we geen gids bij ons hadden. Tot slot kwamen we voor een dicht hek, waar onze gids met een beetje gerommel aan het slot beweging in kreeg zodat we konden doorrijden, tja maar toen kwam er een bewaker aan, na een kort en blijkbaar overtuigend gesprek konden we doorrijden. Eenmaal uit de auto hoorden we de vogeltjes om ons kwetteren. al turend door de verrekijker liepen we over een klein weggetje. De gids was erg teleurgesteld want waar hij naar toe wilde lopen stond een grote muur, deze was nog niet zo oud. De gids vertelde ons dat er 3 maanden geleden wel wat werd gebouwd maar dit had hij niet verwacht. Tja maar toen kwam er weer een bewaker, welke ons duidelijk maakte dat het militair gebied is waar we niet mochten komen. We zijn terug gegaan richting de auto. We zagen weer een vogeltje en stopten even om te kijken, kort daarna hoorden we de bewaker fluiten, waarna hij met een militair voertuig achter ons aan kwam. Het militaire voertuig was een fiets met de tekst army op de bagage dragen. Terug bij de auto gekomen hebben we een ommetje gemaakt en kwamen we aan de andere kant van de muur, blijkbaar net buiten het militaire gebied. Dit was de spot waar de gids naar toe wilde. Er waren vele vogels te zien. Hieronder een paar foto's
Colored Stork
Een Kite welke net voor onze neus een vis uit het water vist.
Een Glossy Ibis
Drie lepelaars, de colored stork bill een reiger en een eend (Ruddy Shell duck)
Purple Sunbird, deze vogel heeft een kromme snavel zodat hij de honing uit bloemen kan eten.

Dit is een zwaluw of een Chat, ik ben vergeten wat de gids zei bij dit vogeltje er vlogen zowel chats als swallows om ons heen.



donderdag 8 maart 2012

Holi

Vandaag is het een nationale feestdag. Je vraagt je dan af wat er achter zo'n vrije dag zit. Anne-Marie vertelde me dat het festival te maken had met een verbannen zoon die koning werd toen alle slechte overwonnen was. Anne-Marie is van plan naar vriendinnen te gaan. ze gaat oude kleren aan doen, een middeltje in haar haar zodat het vuil er weer eenvoudig uit gaat. Ik heb begrepen dat men elkaar gaat gooien met allerlei verschillende kleuren poedertjes.  Op mijn werk hoorde ik van een van mijn collega's dat hij voorzitter is van zijn society en dat hij alleen mileu vriendelijke poedertjes had ingeslagen, dit beperkt de hoeveelheid kleuren aanzienlijk. Van een andere collega hoorde ik dat het vrouwendag was. Het is de bedoeling om je vrouw zoveel mogelijk in de watten te leggen. Je hoort je vrouw bijvoorbeeld te helpen in de keuken. Hij vertelde vol trots dat hij zijn vrouw mee uit eten nam. Waarbij ik dacht dan heb je dat helpen mooi simpel afgekocht. Tijdens de lunch vertelde aan andere collega dat men een groot vuur maakt, waarbij ik vertelde dat we in (oost) nederland met pasen ook een groot vuur maken. Ik vertelde dat het in Nederland een mix is van het christelijke geloof en heidens gedrag. De collega vertelde dat dat in India ook verschillende verhalen achter de diverse gebruiken zitten. Hij vertelde ook dat men vroeger als kind, takken en ander brandbaar materiaal verzamelde, en dat men tegen woordig gewoon wat brandbaar materiaal koopt. Lijkt erg op het paasvuur waar ik me vroeger mee bezig hield.
Ik heb maar eens op het internet gezocht wat er achter het festival Holi zit. Tja je vind al snel dat het met vuur te maken heeft, na wat lezen zie je ook verhalen over goden met diverse kleuren. Er zijn echter wel 5 legendes die allemaal over het feest Holi gaan. In ieder verhaal worden andere goden beschreven en ze hebben ook helemaal niets met elkaar te maken. Het meest belangrijke verhaal is dat van:

The Legend of Holika and Prahlad



De legende gaat over een slechte koning (Hiranyakashyap) die over de hele wereld heerst. De koning eist van iedereen dat men alleen hem aanbid. Hij heeft echter een probleem, zijn zoon (Prahlad) aanbid een andere god (Lord Vishnu). Vader vraagt aan zijn zus om zijn zoon te verbranden. De zus (Holika) van de koning heeft een speciale gave,  Holika  heeft een botje waarmee ze vuur kan maken in haar schoot.
Ze neemt Prashad in haar schoot, en maakt een vuurtje. Ze wist echter niet dat het vuurtje alleen werkt als ze alleen is. Nu met het Prashad op haar schoot verbrandt ze zelf en het kind blijft ongedeerd. Prahlad bleef de hele tijd de naam van Lord Naarayana roepen waardoor hij gespaard bleef.
Holi komt van Holika, het festival gaat over dat het goede het kwade overwint.

maandag 5 maart 2012

Wat ruik ik toch?


Men is bezig met het vervangen van het elektriciteitsnet in onze society. Dit heeft tot gevolg dat de stroom nog vaker uitvalt dan normaal. Onze power back-up van het huis houdt het redelijk vol, maar niet alles is erop aangesloten. De wasmachine bijvoorbeeld niet, dit is ook wel logisch want die trekt natuurlijk veel te veel stroom. Gerlinde was afgelopen week met de was begonnen, ze had alvast drie stapels met wasgoed voor de machine neergelegd. Maar bij de eerste was viel de stroom uit, een dag later was er weer stroom, maar de eerste was had veel te lang in de machine gezeten en kon dus weer opnieuw gestart worden. Halverwege viel de stroom weer uit. Vanmorgen hebben we maar besloten om deze was zeik nat zonder te centrifugeren toch op te hangen. Met de huidige temperaturen buiten 30 graden is het geen enkel probleem om de was te drogen. Die drie andere stapels lagen er nog steeds, en er hing in de keuken een behoorlijk zure lucht. Ik moest denken aan de geur na een ergometer training op de roei als 20 pubers in een te kleine ruimte hun best hadden gedaan. Van avond kwam ik thuis en Gerlinde zei vol trots dat ze vandaag alle was had weggewerkt. Ik kwam echter in de keuken maar de zure puber lucht hing er nog steeds. Ik heb mijn neus in alle hoeken en gaten gestopt om te ontdekken waar het vandaag kwam. Ik kon het niet vinden, een moment later kwam Gerlinde met wat fruit aan wat ze vorige week had gekregen tijdens een bezoekje aan het dorpje waar ze hulp biedt met de soroptimisten. Ze hield het onder mijn neus en het was duidelijk waar het geurtje vandaag kwam.
Het (over rijpe) fruit met deze speciale geur heet: Guave.

zondag 4 maart 2012

Kingfisher

Ik ben vanochtend naar de rivier gefietst, we hadden gisteren een kingfisher gezien welke ik op de foto wilde zetten. Eerst stond ik op de brug, ik zag ze niet, toen naar de overkant, ik zag ze ook niet. Er stopte een auto midden op de brug vlak achter me. Ik had de camera nog in de aanslag, en ja hoor mevrouw haalt een grote zak afval en gooit het over de railing.
Nog een beetje nadenkend: "dat doe je toch niet", stopt er weer een auto. en verricht dezelfde handeling
Ik herinner me een gesprek met Bart vorige week dat hij met een snoep papiertje in zijn hand rondliep tussen het vele zwerf vuil en het niet over zijn hart kon verkrijgen om het papiertje weg te gooien en het in zijn broekzak stopte. Hij vertelde dat hij hier een beetje een raar dubbel gevoel bij had.
Ik ben weer terug gegaan naar de overkant van de weg, waar ik zag dat er gelukkig ook mensen zijn die het er weer proberen uit te vissen.

Als het water dan weer schoon is dan kun je er de was doen.
Tja leuk dit alles maar ik heb mijn kingfisher nog steeds niet gevonden, opeens zie ik hem vliegen maar hij verdwijnt onder de brug. Ik zie een weggetje naar beneden lopen, ik besluit dit te volgen. Even later had ik spijt, de stank was vreselijk, ik besluit toch door te gaan, even de adem inhouden en ik ben bij de rivier. Het ruikt nog steeds niet fris, maar toch veel beter dan 25m terug. Daar zit een heel vriendelijke Indiase man, hij vertelt me dat de vogel op die draad dat dat een kingfisher is. Hij vertelt me te wachten tot hij in actie komt, tot hij gaat vissen. Het was werkelijk de moeite waard, ook al is het erg lastig om zo'n snel vogeltje vast te leggen met je foto toestel. 

Ik twee verschillende soorten gespot. Een zwart-witte en een blauw-bruine.



Ook nog een andere vogel gezien, die wellicht ook goed kan vissen.

Tot slot nog even een foto waar de realiteit is te zien, vissers vogels maar vooral veel afval. Als je onder de brug zit dan valt er iedere 5 minuten een zak met vuil naar beneden.





zaterdag 3 maart 2012

Nieuwsgierig

Wat is daar te zien, het moet wel heel interessant zijn, zowel poes als Thomas laten het geen moment uit het oog.

Poes is op jacht, Thomas helpt. Ze zijn samen op jacht. Er zit een grote libelle (ca 10 cm) in de kamer. Poes vangt hem maar laat hem weer los, hij wil alleen maar spelen. Hij gaat op de propeller van de ventilator zitten, Thomas zet de ventilator aan, het arme beest houdt vast maar na drie omwentelingen wordt het hem toch te veel. Het beestje gaat boven op de kast zitten, gelukkig kan er nu niemand bij.

Tjoem Tjoem


Met grote regelmaat horen we op zaterdag ochtend als we een kopje koffie drinken op het dakterras Tjoem Tjoem Tjoem ..... Het geluid gaat gedurende een paar minuten door, dan stopt het en begint het weer. We hebben al een paar keer tegen elkaar gezegd, zou de eigenaar van dat apparaat nou niet horen dat er een storing is. Waarom doen ze hier niets aan. Hetzelfde heb ik op mijn werk iedere ochtend hoor ik gedurende een minuut een irritante piep. Deze stopt altijd na een serie, en ik heb me hier maar bij neergelegd dat dit erbij hoort. Maar op zaterdag ochtend wanneer je van een kopje koffie aan het genieten bent, en het fluiten van alle vogeltjes en eekhoorntjes. Ja ook eekhoorntjes maken een soort kwetter geluid nauwelijks van een vogel te onderscheiden..

Gisteren kwam Gerlinde thuis ze was naar de soroptimisten geweest en het dorpje bezocht waar ze hulp bieden. Gerlinde zei ik heb iets geleerd, weet je dat tjoem tjoem geluid dat is een vogel. Best gek we horen dus morgen te genieten van dat irritante getjoem, want het zijn immers de vrolijke leuke vogeltjes.

vrijdag 2 maart 2012

Donker

Vanavond was het opeens heel donker in het huis. Op de tast konden we elkaar weer vinden. Bij de voordeur wist Thomas het slot te vinden om het open te maken. Toen kwam er weer een beetje licht naar binnen. De stroom valt hier met regelmaat uit, maar een mooie grote kast met apparatuur naast ons huis zorgt dat we het niet merken. Het is altijd even een kleine dip en verder merk je er niet zo heel erg veel van. Dit is niet helemaal waar want een aantal licht punten in het huis doen het niet, de magnetron geeft altijd een piepje als er weer stroom komt.

Maar waarom vanavond volledig donker. Maar even naar de buurman, hij opent de meterkast naast ons huis en concludeert overload. Ondertussen een paar kaarsen aangestoken in de kamer zodat het niet zo heel erg donker is. Ja dan maar op de tast naar boven, boven zie ik een zee van licht, Bart is vertrokken maar alle licht brandt, Anne-Marie zit beneden maar ook op haar kamer brandt het licht, en op onze slaapkamer en badkamer is het niet anders. Ik heb dus alle licht maar uitgedaan en op de tast de trap naar beneden. Rakesh reset de UPS en ja hoor, hij doet het weer. Daarna TV aangezet met twee lampjes, en een computer om maar eens op te zoeken wat die enorme kast van 1,5 m breed en 2 m hoog nou eigenlijk doet, en vooral wat hij niet doet.

Er zitten accu's in welke worden opgeladen en dienen als power backup, er is ook een invertor, de invertor maakt weer 230 V wisselspanning van de gelijkstroom uit de accu's. Verder zit er een Stabiliser in, deze hoort er voor te zorgen dat onregelmatigheden in het elektriciteitsnet worden opgevangen, schommelingen tussen 170Vac en 270Vac kunnen worden opgevangen. Dit zorgt ervoor dat er minder apparatuur stuk gaat. En tot slot zit er een UPS in, de UPS zorgt voor het snel omschakelen zodat computers etc niet uitvallen bij het uitvallen van het elektriciteitsnet. De UPS heeft echter een max. capaciteit, dus te veel lampjes, wasmachines, en vaatwassers zorgt ervoor dat alle mooie apparaten in de kast naast ons huis geen enkel nut hebben.

Ik ben toch wel blij met de enorme kast, over het algemeen zitten we niet in het donker, en er is ook nog niet zoveel stuk gegaan. Alleen de stofzuiger is stuk, deze zullen we wel op een stop contact hebben aangesloten welke niet achter de stabiliser zit. Van vrienden hoorden we dat ze op een dag in 1 keer veel apparatuur stuk hadden, TV, DVD, computer. dat is ons toch maar lekker bespaart gebleven.