vrijdag 2 maart 2012

Donker

Vanavond was het opeens heel donker in het huis. Op de tast konden we elkaar weer vinden. Bij de voordeur wist Thomas het slot te vinden om het open te maken. Toen kwam er weer een beetje licht naar binnen. De stroom valt hier met regelmaat uit, maar een mooie grote kast met apparatuur naast ons huis zorgt dat we het niet merken. Het is altijd even een kleine dip en verder merk je er niet zo heel erg veel van. Dit is niet helemaal waar want een aantal licht punten in het huis doen het niet, de magnetron geeft altijd een piepje als er weer stroom komt.

Maar waarom vanavond volledig donker. Maar even naar de buurman, hij opent de meterkast naast ons huis en concludeert overload. Ondertussen een paar kaarsen aangestoken in de kamer zodat het niet zo heel erg donker is. Ja dan maar op de tast naar boven, boven zie ik een zee van licht, Bart is vertrokken maar alle licht brandt, Anne-Marie zit beneden maar ook op haar kamer brandt het licht, en op onze slaapkamer en badkamer is het niet anders. Ik heb dus alle licht maar uitgedaan en op de tast de trap naar beneden. Rakesh reset de UPS en ja hoor, hij doet het weer. Daarna TV aangezet met twee lampjes, en een computer om maar eens op te zoeken wat die enorme kast van 1,5 m breed en 2 m hoog nou eigenlijk doet, en vooral wat hij niet doet.

Er zitten accu's in welke worden opgeladen en dienen als power backup, er is ook een invertor, de invertor maakt weer 230 V wisselspanning van de gelijkstroom uit de accu's. Verder zit er een Stabiliser in, deze hoort er voor te zorgen dat onregelmatigheden in het elektriciteitsnet worden opgevangen, schommelingen tussen 170Vac en 270Vac kunnen worden opgevangen. Dit zorgt ervoor dat er minder apparatuur stuk gaat. En tot slot zit er een UPS in, de UPS zorgt voor het snel omschakelen zodat computers etc niet uitvallen bij het uitvallen van het elektriciteitsnet. De UPS heeft echter een max. capaciteit, dus te veel lampjes, wasmachines, en vaatwassers zorgt ervoor dat alle mooie apparaten in de kast naast ons huis geen enkel nut hebben.

Ik ben toch wel blij met de enorme kast, over het algemeen zitten we niet in het donker, en er is ook nog niet zoveel stuk gegaan. Alleen de stofzuiger is stuk, deze zullen we wel op een stop contact hebben aangesloten welke niet achter de stabiliser zit. Van vrienden hoorden we dat ze op een dag in 1 keer veel apparatuur stuk hadden, TV, DVD, computer. dat is ons toch maar lekker bespaart gebleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten