zaterdag 31 maart 2012

Water

In de krant  lees ik dat er met regelmaat water cuts zijn. Ik merk er helemaal niets van. In de krant staat dat de water voorraden in de stuw dammen te weinig is. Er wordt geconstateerd dat er dit jaar in de monsoon veel meer water is gevallen dan vorig jaar. Zoveel water dat men de dammen moest openen omdat er anders niet zou passen. Het doel is dat er 20% minder water wordt gebruikt zodat de voorraad voldoende is. We zagen dat bij de bouwplaats van de buren de kraan zo ongeveer 24x7 aan stond. Dit is nu niet meer het geval. Wellicht houden ze er rekening mee, of ze hebben gewoon last van een water afsluiting. Op de weg zie je auto's rijden om water te distribueren. Deze water auto's doen ze altijd zo vol dat wanneer de chauffeur een heuveltje op rijdt of door een kuil rijdt, dat het water dan door het mangat boven op de water tank naar buiten gutst. Ik denk dat er minstens 5% van het water verloren gaat tijdens dit vervoer. Laatst zag ik een water auto die door een schot hagel oid was getroffen, hij zou goed voldoen om de plantjes water te geven als gieter. Ik zag daarentegen laatst op het voetbal veld dat men het gras water aan het geven was met zo'n water auto. Dan heeft men niet een sproei kop oid op de slag, nee dan heb je een slang van 10cm doorsnee, welke een man vast houdt en er dan zijn hand in steekt zodat je een soort sproeier hebt gecreëerd en daarmee rijden ze langzaam over het voetbal veld.
Maar wij thuis merken niets van water afsluitingen. Wij hebben een watertank van vele cubs. Men treft hier dus alleen de arme mensen mee. De echte consumers blijven natuurlijk gewoon ongestoord lekker consumeren. Onze voorraad wordt wel weer bijgevuld als er even geen water afsluiting is.

Bij onze andere buren hoor je zo af en toe het water van de water tank op het dak naar beneden lopen. We begrepen nooit zo goed waar dit door kwam. Tot dat we onlangs van andere expats hoorden dat het zo lastig was om in de gaten te houden wanneer de water tank op het dak vol was. Wat blijkt, wij hebben een vlotter in de watertank op het dak, de schakelaar in de vlotter start en stopt de waterpomp om de water voorraad op het dak bij te vullen. Dit is een soort luxe die blijkbaar niet iedereen heeft. De meeste mensen constateren dat er geen water meer uit de kraan komt, en moeten vervolgens de pomp starten en dan vooral niet vergeten hem weer uit te zetten. Dit verklaart waarom we soms wel een uur het water over het dak bij de buren zien gutsen.

Nou houd ik sowieso al niet van verkwisten van water, elektriciteit etc. maar het is toch vreemd. Het is wel heel erg ieder voor zich. Dat collectieve dat de infrastructuur oké is zoals in Nederland is er niet, er is wel de wens, er wordt wel geklaagd in de kranten, maar concrete plannen voor verbetering worden niet vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten