zondag 15 juli 2012

Ashada Krishna Paksha Dwadasi Tithi

Vandaag zijn Aad en Margriet aangekomen, Aad is een oud-collega uit Amsterdam. Erg leuk voor mij, heb ik toch nog wat afleiding nu Gerlinde in Nederland is. Ik heb met Aad en Margriet een rondje gelopen, en we kwamen langs het tempeltje in de society, ik had gisteren al gezien dat ze het tempeltje aan het schilderen waren, vandaag was het hele tempeltje behangen met bloemen. Wat is er zo speciaal op 15 juli? Internet bied altijd uitkomst, ook al was het zit keer wel wat lastig.
Het heeft te maken met de maanstand, en als je dan het artikel verder leest dan snap je er geen bal van. Als je je dan wat verder verdiept in de Lunasolar kalender dan wordt het duidelijker.
Tithi is een label van de dag, de naam wordt toegekend aan het moment van zon opkomst. De eerste zonsopkomst na nieuwe maan is de eerste dag van de maand in de Hindi lunar kalender. Afhankelijk van de maanstand heeft een maand dan 29 of 30 dagen, dit wijkt dus af van onze vertrouwde kalender.
De maanden zijn: 
1. Chaitra, 2. Vaishākha, 3. Jyaishtha, 4. Āshādha,
5. Shrāvana, 6. Bhādrapada, 7. Āshwin,sometimes Ashvayuja, 8. Kārtika,
9.Agrahayana or, Mārgashīrsha, 10. Pausha, 11. Māgha, 12. Phālguna.

Ashada is de 4e maand in de Lunar kalender, in het noorden van India valt de maand Ashada op andere datums dan in Maharashtra (de provincie waar wij leven). In het noorden van India valt vandaag in de maand Shravan en heet deze dag Shravan Krishna Paksha Dwadasi Tithi.
De dagen hebben een label en niet een nummer zoals in Europa. De lengte van een lunar dag varieert van 20 tot 27 uur. Iedere maand is verdeeld in twee delen, opkomende maan en afnemende maan, de eerste dag van de maand (opkomende maan) is Shukla Paksha en de dag na 15 dagen heet Krishna Paksha. Krishna betekend donker in sankrit. Dwasi betekend 12e in Sankrit. Krishna Paksha Dwadasi Tithi is de twaalfde dag van de periode van de afnemende (donkere) maan.
Op deze dag zijn er goede en slechte momenten, tijd voor zegeningen van voorspoed of juist niet.
De slechte momenten hebben een naam, het tijdstip wordt door astrologie bepaald en varieert per dag. De namen zijn: Rahukalam, Yamagandam, Gulikai, Durmuhurtham, Varjyam.

Bad Period on July 15, 2012
Rahukalam – 5:38 PM to 7:18 PM
Yamagandam – 12:44 PM to 2:23 PM
Gulikai – 4:01 PM to 5:39 PM
Durmuhurtham – 5:34 PM to 6:25
Varjyam – 7:59 PM to 9:46 PM

Good Time on July 15, 2012
Abhijita Muhurta – 12:19 PM to 1:09 PM
Amrita Kalam – 11:24 PM on July 14 to 1:12 AM on July 15

En voor de rest zijn alle momenten die niet slecht zijn ook goed. (prachtig die Indiase logica).

Nou weet ik niet meer precies de tijd dat we langs wandelden, maar ik ben vanavond nog even naar het tempeltje gefietst om een foto te maken. Het was 8:15 uur dit valt in Varjyam, dit is een slechte tijd en de man had nog wel een horloge om.

Wellicht heeft hij er niet zo'n uitgebreide studie van gemaakt als ik. Tja als dat nou maar goed komt.
Het tempeltje was mooi versiert, normaal is het gewoon een betonnen koepeltje.
In het tempeltje zit een steen die men vereerd, men heeft op deze steen oranje geverfd en er een paar ogen op getekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten