donderdag 6 oktober 2011

Dasera

Vandaag had ik een vrije dag omdat het een feestdag was. We waren vanmorgen uitgenodigd door de buurman. Afgelopen dagen hadden we met regelmaat gezang gehoord vanaf zijn erf. Onder zijn huis op de begane grond is een plek waar mensen samenkomen. De buurman had aangegeven dat vanaf 9 tot 11 uur een hindoe ritueel werd gehouden met aansluitend wat te eten. We hebben het laatste stukje van het rituele gezang bijgewoond, we kregen wat te eten, en we werden heel hartelijk aan allerlei mensen voorgesteld. Iemand zei heel trots dat hij Ram was. Een ander had jaren de koffie en thee machines mogen onderhouden/leveren bij Honeywell. Rond twaalf uur moesten we weer verder omdat de andere buurman ons had uitgenodigd voor de opening van zijn tweede Panasonic winkel. Ook daar werden we weer zeer hartelijk ontvangen, we kregen weer wat te eten. Het duurde een poosje voordat de baas van Panasonic India kwam om het lintje te knippen. We hebben tussendoor maar even een kado voor Bart gekocht. Bart is morgen jarig, Bart is niet thuis hij is met school voor een aantal dagen naar HongKong. Kado geven wordt dus even uitgesteld.
Vanavond heb ik me verdiept in het festival. Het is het festival van Dasera. Er zijn een aantal Navaratri festivals per jaar in India. Navaratri is de verering van de godin Durga welke de vorm van kracht en energie heeft. De datum waarop de festivals plaats vinden wordt bepaald door de maanstand. Het festival van de afgelopen dagen is voor het begin van de winter. De godin  Durga wordt aanbeden. De godin wordt iedere dag in een andere vorm aanbeden. Zie plaatje.


De verering bestaat uit 3 delen van 3 dagen. De eerste drie dagen wordt de god Durga aanbeden voor sprituele kracht, de tweede periode van drie dagen wordt god lakshmi aanbeden voor spirituele rijkdom (verrijking). De laatste drie dagen Saraswati aanbeden voor de wijsheid. De tiende dag is vandaag deze wordt ook wel Dasera genoemd, maar ook wel Vijayadashami. Dasera is afgeleid van dash hara, dash betekend tien en hara betekend verslagen.
Ram betekend ook iets in dit festival, daarom was wellicht de ene meneer van vanmiddag daar zo trots op. Ram betekend de overwinning van het goede.
Ik ben met mijn laptop naar ons dakterras gegaan om van het vuurwerk te genieten. Zien we opeens een vleermuis op 5 meter afstand van ons neerstrijken en op de kop hangen in de boom. Vleermuizen in India zijn groter als die in Nederland, ik schat dat deze ongeveer een halve meter groot is.

Alle auto's, brommers, Riksa's en huizen zijn versierd met bloemen slingers. Onze buurman kwam vanmorgen ook een slinger boven onze voordeur hangen.
De geiten hebben vandaag ook weer een lekker dagje, ze gaan van geparkeerde brommer naar brommer en eten hun buikje rond van de heerlijke bloemen.
Ik vond het een heerlijk dagje, opgezogen worden in de Indiase cultuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten