zondag 13 mei 2012

Vat-Savitri puja

Ik was vanmorgen aan het hardlopen, tijdens het rennen had ik een leuk gesprek met een man, hij deed iets in de agricultuur, ik dacht die kan me leuk wat vertellen over diverse bomen. We kwamen een boom tegen met vele oranje bloemen, die zie je overal. Dit was de vlam boom, daarna zagen we een banyan boom, waarna het gesprek ging naar een Hindu ritueel. Het ging over het Var-Savitri Puja ritueel. Dit gaat de komende dagen gebeuren, getrouwde vrouwen gaan dan naar de boom om te offeren.

Vrouwen doen het ritueel van Vat-Savitri voor een lang leven samen met hun man. De vrouwen vasten ook op deze dag dit heeft te maken met het verhaal van Savitri and Satyavana zei moest een boetedoening doen aan de god van de dood Yama om het leven van haar man te sparen / terug te krijgen. Het ritueel wordt gedaan bij volle maan in de maand mei/juni. De vrouwen gaan zich wassen, doen nieuwe mooie schone kleren aan, doen mooie armbanden om en doen een verse stip op hun voorhoofd. Ze gaan naar een boom en offeren daar allerlei fruit en bloemen kransen. De hardloper heeft me vertelt dat de boom een soort verbinding is van het leven en de god die wordt aanbeden, bomen zijn in het verleden ook gecreëerd door de goden. In de namiddag wordt het ritueel afgesloten met een diepe buiging aan hun man en aan ouderen.
Ik ben benieuwd wat Gerlinde gaat doen bij de eerst komende volle maan, lijkt me fantastisch zo'n diepe buiging (Haha).

De Legende:
De Vrata is genoemd naar Savitri. Savitri was een mooie dochter van Koning Aswapati van Madra Desa. Ze was uitverkoren als Satyawaan levenspartner, een prins die samen met zijn blinde vader Dyumatsen in het bos woonde. Ze verliet het paleis en leefde met haar man en de beperkingen van het bos. Als uitverkoren vrouw en schoondochter nam ze het ongenoegen.
Op een dag ging ze houthakken in het bos waarbij het hoofd van haar man Satyawaan op haar schoot rolde. De god van de dood Yamraj verscheen om de ziel van haar man mee te nemen. Savitri smeekte dat haar man gespaard moest blijven, omdat ze niet gescheiden wilde worden van haar man. Als hij de ziel mee zou nemen dan zou ze haar man volgen.Yamraj bezweek voor de smeekbede en gaf het leven van haar man terug. Satyaban kwam tot leven en ze leefden nog lang en gelukkig.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten