vrijdag 31 augustus 2012

afzuigkap

De afzuigkap in onze keuken hebben we nooit aan. Ik heb het gevoel dat hij de lucht verplaatst, maar het met dezelfde snelheid weer de keuken in blaast.
Op kantoor was gisteren de hele kantine blauw van de rook. Vandaag waren ze ook weer lekker aan het bakken. Terwijl ik stond te wachten heb ik gezocht naar een afzuigkap. Ik heb hem niet gezien. Alle rook van het bakken verdwijnt ergens.
Ze hebben het vuur ook zo lekker hoog staan, geen wonder dat het gaat walmen na een minuut.
Voor alle duidelijkheid de man op de foto houdt een pan vast, die pan zit daar verstopt tussen de vlammen.

eetgerei

Bart heeft Kamir uitgenodigd om bij ons te zijn dit weekend. Kamir woont op het boarding deel van de school en hunkert zo af en toe naar wat vrijheid en gaat dan bij een vriend slapen om dan lekker te kunnen stappen.
We gingen vanavond eerst uit eten, ze zijn nu stappen. We hebben gegeten bij sizlers daar kun je lekker eten. Ik heb me verbaast over de messen. Als je ze goed bekijkt dan zijn het wellicht messen geweest zonder kartels waar iemand op een zolderkamertje kartels op heeft zitten vijlen. Zeldzaam onregelmatige kartels met enorme bramen van het vijlen/slijpen. De messen zijn ontzettend bot, ik had iets met beef besteld en maakte me zorgen of ik het vlees wel aan stukjes kon snijden. Deze zorgen waren overbodig het vlees was zo gaar dat het vanzelf uit elkaar viel.

donderdag 30 augustus 2012

Ochtend rondje

Toen ik gisteravond naar bed ging besloot ik dat het te laat was om de volgende ochtend vroeg op te staan om een rondje te rennen. Vanmorgen werd ik wakker voor de wekker, ik voelde me fit en heb mijn rode Honeywell dam tot dam outfit aangetrokken. s'Ochtends zijn er veel mensen die een rondje wandelen, de meeste mensen hebben sportschoenen en een trainingsbroek aan. Niemand rent en niemand is zo rood als ik. Bij het tweede rondje ging ik de hoek om en kwam een hond tegen met een man aan de lijn. Het was zo'n hond van type zeer groot, de man aan de lijn was typisch Indiaas hulpje zeer tenger. Hij had absoluut geen controle over het beest, hij riep nog wat van ho ho maar de hond zag een prachtige rode prooi op zich afkomen. Ik wist niet hoe snel ik van koers moest veranderen, toen voelde ik zijn bek om mijn elleboog. Hij beet niet, poeh ik had het hart in mijn keel. Ik ben al niet zo'n held met honden, en nu zeker niet meer.

Ik heb nog even op internet zitten zoeken, volgens mij was het een deense of duitse dog.
Ik las op het internet dat het intelligente lieve honden zijn. Is misschien ook wel zo, hij heeft me in ieder geval niet gebeten.

zondag 26 augustus 2012

Shivneri

Santosh had gezien dat ik afgelopen twee weken naar een fort was geweest. Ik had dit uitgezocht omdat ik het lekker vind om te wandelen en ik alleen maar wandelingen op het internet kan vinden naar een fort.
Santosh heeft het al twee weken over dat ik naar Shivneri moet. Dat hebben we vandaag gedaan. Eigenlijk vind ik het een beetje te ver weg voor een dag tocht, zo rond de 100 km. Dat is heen en terug toch 4 uur in de auto.

We zijn eerst naar Leyadri geweest, hier zijn grotten uitgehakt in de rotsen. Er is ook een tempel welke heel actief wordt bezocht. Het ligt ten noorden van Pune, er groeien hier andere gewassen dan ten zuiden van Pune, veel aardappelen, tomaten, bananen en druiven. Ik heb een zakje rozijnen gekocht, die zit ik nu op te smikkelen.

Het Shivneri fort is 1 van de meest strategische en sterkste forten uit het Maratha empire.
Als je er naar toe wandelt moet je 7 poorten passeren. Ik heb er 6 gevonden.
Maingate Mahadarwaja

Ganesh Gate

Pir Gate

Hathi Gate

Mena Gate

Gulup Gate
Ik heb wellicht een route ontdekt om 1 gate over te slaan, of ik ben simpel weg vergeten op het knopje van mijn foto toestel te drukken.
Op de Hathi Gate zitten van dit ijzeren punten, dit zie je wel op meer forten, ik vraag me al een tijdje af wat het nut is. Ik ben er eindelijk achter gekomen. De punten zijn toegevoegd om de deuren olifant bestendig te maken.
Terug in het dorpje heb ik wat gegeten, het was lastig om wat te bestellen, de kaart was in Maharati en het personeel sprak ook alleen maar Maharati. Ik wilde Santosh halen om te helpen maar die was ook niet meer bij de auto. Uiteindelijk zei 1 van de obers 60 rupee lunch, ik zei yes, dit begreep hij niet, toen dacht ik ah ik moet in mijn beste Hindi. ik zei tike tike. De man keek blij en even later kreeg ik mijn eten.
Toen ik op straat liep zag ik 1 kapperszaak en een naai atelier samen onder 1 golfplaat.
Zo'n naai machine heeft mijn oma toen ik kind was geschonken aan de derde wereld. Men zei toen dat deze naai machines erg gewild waren omdat je ze met de voet moet aandrijven en dus geen elektriciteit nodig hebt. De inventieve Indiërs hebben natuurlijk met een kleine modificatie een elektromotor opgezet. zo heb je weer een modern apparaat. Hoe veilig dit is praten we niet over, het werkt dus is het goed.

zaterdag 25 augustus 2012

Vogeltjes spotten

Vanochtend ben ik een rondje gaan rennen, langs Banerroad, naar Pune University, daar zag ik nog  wat hardloop maatjes. Zij hadden de training er al op zitten. Bij de achteruitgang van de university dacht ik laat ik eens rechtdoor gaan. Ik kwam in een heel mooi gebied, echter alle wegen liepen dood, en na een tijdje dacht ik ik moet wellicht via dezelfde gate weer naar buiten. Toen zag ik een mooie blauwe kingfisher langs vliegen. Ik ben terug naar huis gerend, eenmaal thuis toen ik weer een beetje op adem gekomen was en een douche had genomen ben ik op het idee gekomen om maar weer eens vogeltjes te gaan spotten. Die kingfisher in de botanische tuin heeft me hier toe aangezet. Ja dat mooie gebied was een botanische tuin, dit zag ik op het plattegrondje wat mijn horloge op de computer had gezet. Ik ben naar het NCL terrein gelopen dit is lekker dicht bij.
Als eerste kwam ik een kingfisher tegen.



Scaly Breasted Munia

Scaly Breasted Munia
Dit vogeltje hierboven zag ik kort hierna wegvliegen met de sliert gras van wel 40 cm, terwijl het vogeltje zelf slechts 10cm is.

Ik zag een boom met veel kwetterende vogels, netjes hangend een tak. In 1 boom zaten 4 nesten. Deze vogels heten Baya Weaver
Baya Weaver

Baya Weaver

Bee Eater


vrijdag 24 augustus 2012

zegeningen

De ongelukken hebben ook invloed op Santosh. Zo kuste hij altijd zijn hand als we langs een tempel gingen. Hij kijkt dan ook altijd even opzij, ik denk dan altijd houd je ogen nou op de weg, dat is veiliger.
De laatste week begint hij iedere ochtend met een soort schietgebed voor we wegrijden. En gisterochtend toen we naar kantoor wilden stond de motorkap open. Santosh vroeg of ik kwam. Toen ik voor de auto stond werd er een krant te voorschijn gehaald met elastiekjes erom. Er kwam een heel pakket uit, wierook, lucifers, poedertjes.
Santosh begon het ritueel, eerst een zakje geel poeder, werd leeg geschud op de motor, op de voor bumper op de velgen en zo ging Santosh de auto rond. Weer aan de voorkant aangekomen deed hij hetzelfde met het rode poeder. Ik dacht zonde van dat mooie schone motorblok.

Daarna werd de wierook aangestoken, Santosh gaf de stokjes aan mij en deed voor welke bewegingen ik moest maken. Best grappig om van zo'n ritueel deel uit te maken, van de andere kant dacht ik hoe lang moet ik hier nog mee doorgaan. Santosh gaf aan dat het genoeg was en dat ik de stokjes tussen de planten van onze buren kon werpen net als de plastic zakjes welke Santosh tot nu toe had geleegd. Tot slot werd een bloemen slinger uit de krant gehaald. de krant verdween ook tussen de planten. We hebben samen de slinger aan de voorkant van de auto bevestigd. Een paar losse bloemetjes werden op de motor gelegd.

Ik liep al naar de auto om te vertrekken, maar toen kwam Santosh met een plastic zak waar een kokosnoot in zat. Santosh deed een beweging voor en na een tijdje had ik door dat hij wilde dat ik de noot op de grond moest stuk gooien. We hebben een tijd geleden eens een noot proberen te kraken en dat viel toen niet mee. Ik dacht laat ik maar hard gooien, gelukkig ging hij stuk.
Santosh raapte de stukken kokosnoot op en stopte ze weer in het plastic zakje. In eerste instantie dacht ik: waarom die opruim actie ineens.
In de auto vraag ik hem of hij het zakje in de rivier gaat gooien. Ja zei hij vol trots, de rivier is god.

woensdag 22 augustus 2012

Today's thought

Iedere dag wordt een mail gestuurd naar alle werknemers in ons kantoor. De titel is today's thought.  
In dezelfde mail wordt vermeld wie er jarig zijn. Dus ik interpreteer dit altijd als een soort wijsheid voor de jarigen. Vandaag op mijn verjaardag was de gedachte van de dag:
The most absurd and reckless aspirations have sometimes led to extraordinary success.
Dit is niet een heel eenvoudige zin, het zet je in ieder geval even aan het denken. 
De meest absurde en onbezonnen ambities lijden soms tot uitzonderlijk succes.

Maar wat moet je nou met zo'n spreuk, moet ik op zoek naar absurde en onbezonnen ambities? Nee ik geloof meer in mijn boeren verstand gebruiken, dit lijdt in ieder geval tot succes. De kans dat het fout gaat met onbezonnen ideeën is volgens mij waanzinnig groot. Er staat ook in de spreuk "soms" dit geeft mij al voldoende informatie over de kans van succes. Een beetje out of the box denken kan natuurlijk geen kwaad. Dit moet iedereen doen anders kom je nooit een stap verder. Maar absurde en onbezonnen ambities, nee hier ben ik te nuchter voor.

Hoera

Ik ben jarig vandaag. Ik heb gisteravond tot laat in de keuken boterkoek staan te bakken. Lijkt me leuk om vandaag op boterkoek te trakteren. Ik was aan het bakken, en halverwege begin je te twijfelen, is het wel genoeg. Ik had nog wat boter dus nog wat extra bij gemaakt.
Vanmorgen kom ik de trap af, Bart zit al aan tafel, hij zegt: "Hee ouwe", tja dat zal wel zijn manier zijn om me te feliciteren. Kom ik in de keuken, zie ik dat de berg boterkoek is geslonken. Vraag ik Bart, zegt hij: ja ik dacht anders past het niet in die trommel. Nou ja ik begin wel met trakteren en als het op is dan is het op. Het zijn hier ook zoveel mensen.

dinsdag 21 augustus 2012

Poeh

Ik weet niet goed wat voor titel ik deze blog moet geven. Ik heb medelijden met Santosh, we hebben in twee weken twee keer een ongeluk gehad. Zijn bedrijf heeft hem een officiële waarschuwing gegeven. Ik heb zijn baas bij beide ongelukken uitgelegd dat Santosh absoluut onschuldig is. Desalniettemin treft men sancties. Gisteren begon Santosh uit te leggen wat hij verdiende en hoeveel uren hij daarvoor moest werken. Hij legde me ook uit in zijn gebrekkige engels dat het bedrijf in overweging neemt wat men met Santosh moest doen. Hij vroeg me: "ben ik een goede chauffeur", ik heb hem vertelt dat hij absoluut geen schuld heeft aan de ongelukken. Nadat hij me dit vertelt had ging ik boodschappen doen, toen ik terug kwam was de achterruit in duizend stukken gesplinterd. Santosh zat hopeloos in de rats, wellicht is de ruit gebarsten nadat men bij de security check de achterklep met een riante zwaai heeft dicht gegooid, uiteindelijk zei hij: "ik heb geld nodig", ik heb hem 6000 Rupee gegeven, vandaag gaf hij me twee honderd terug. De achterruit was gerepareerd. Ik denk dat ik met deze 90 euro zijn baan heb gespaard, ik gun hem dit van harte, hij staat altijd voor me klaar. Tja en dat is 75% van zijn maandloon dat ze wellicht hadden ingehouden. Dan kun je toch geen normaal leven meer lijden.

zondag 19 augustus 2012

Lohagad Fort

Vanmiddag een wandeling gemaakt in de stromende regen. Ik denk dat de uitzichten erg mooi zouden kunnen zijn. Toch nog maar eens een keer gaan als het mooi weer is. Er waren wel prachtige watervallen door al die regen.
Ik heb met gele stippen aangegeven hoe de route ongeveer is.

In het hoogte kaartje kun je zien dat de wandeling bijna 12 km was en dat ik van 630m gestegen ben naar 1040 en daarna weer volgens het zelfde patroon terug.
Ik ben gestart in het dorpje Bhaje, eigenlijk ben ik nog iets voor het dorpje begonnen. Het verkeer stond zo vast, allerlei bussen en auto's blokkeerden de weg. Ik dacht ik stap wel uit, en laat Santosh de komende uren naar de parkeerplaats rijden. Gerlinde en ik zijn eerder in dit dorpje geweest, wij zijn toen eerste naar Karla caves geweest en daarna naar een boeddhistische tempel uitgehakt in de rotsen bij dit dorpje Bhaje.
Na enkele meters buiten het dorp zag ik een enorme waterval, met heel veel mensen in het water. Uiteraard met kleren aan, vreemd genoeg zag ik een eindje verderop tijdens mijn wandeling ook van deze zeik natte mensen lopen. Mijn broek werd nat van de regen, dat vind ik al vervelend lopen, trekt zo als je een stap omhoog moet maken. 
Even later kwam ik langs een rijstveld, de kleuren zijn zo mooi groen, jammer dat de zon niet schijnt want dan is dit effect nog duidelijker.

Alle regen veroorzaakt prachtige watervallen, op de foto hieronder zie je een van de langste die ik heb gezien.

Niet iedereen start met de wandeling in het dorp, zo af en toe komt er een brommer langs, maar ieder geeft het op een gegeven moment op en zet de auto of motor ergens langs de kant. Ik vond dit een leuk plaatje met die koeien. Ik erger me trouwens aan de hoeveelheid lawaai dat Indiase mensen maken tijdens het wandelen. Die brommers tuiteren continu, en niet zo zachtjes ook, een van hen tuiterde zo hard dat mijn oren voor een paar minuten tuiten. Ook de wandelaars, met name groepen jongeren, er schreeuwt iemand iets heel hard en de rest probeert dan dat woord te herhalen maar dan met zijn allen tegelijk en nog iets harder. Ja dat is lekker genieten van de rust in de natuur.

Aangekomen bij de ingang van het Fort, iedereen laat zich gewoon lekker nat regenen. Ik heb met regelmaat mijn paraplu op gehad, uiteindelijk was ik toch helemaal nat, koud is het niet, dus het is eigenlijk helemaal niet erg om je gewoon nat te laten regenen.

Na het passeren van de poorten van het fort kwam ik op een pad dat over de rug van een berg gaat. Het was niet breder dan 5m, en dan bijna verticaal naar beneden. Ik wil Gerlinde dit eigenlijk ook graag een keer laten zien, maar ik ben bang dat ze deze passage niet durft te nemen.

Een paar honderd meter verder werd het nog extremer, het pad liep 0.5m van de afgrond, het gaat hier echt 180 graden naar beneden. Eerst kon ik niet zien hoe diep het was, want er waren wolken, na een tijdje waren de wolken even weg, ik schat dat het 70 a 80m recht naar beneden ging.

Het pad was zo af en toe, niet echt een pad, zo zie je hier dat er een klein riviertje is waar je door moest klimmen. Er was een groep jongeren die een stuk wilden nemen wat echt steil was, twee hadden de stap gewaagd, 1 zat hopeloos in de rats hoe hij eraf moest komen, toen ik dit zag dacht ik, ik loop even om. Toen ik beneden was bij de twee waaghalsen, begonnen ze hard tegen de anderen te roepen en naar mij te wijzen en te wijzen naar mijn route. Ik weet niet wat de jonge lui schreeuwden, het zal wel zoiets geweest zijn van: "die ouwe is daar langs gegaan, dat is vast gemakkelijker".

Op de terugweg nog wat poorten op de foto gezet, het fort is volgens mij vroeger echt onneembaar geweest. Het was ook nog in goede staat.
Nog een stijl stukje van het pad / rivier.





Oorzaak Ongeluk

Santosh vertelde me vandaag dat hij gisteren een lange dag had gemaakt, zaken met betrekking tot verzekering, politie rapport en een nieuwe auto uitzoeken bij de toyota dealer.
Ik vroeg aan Santosh waarom die vrachtauto niet op tijd gestopt was. Santosh zei "Break failure".
Alles kan natuurlijk stuk gaan maar op een vrachtauto die gasflessen vervoert zou je toch niet verwachten dat de remmen het niet doen. Santosh zei nog dat de director van het gas transport bedrijf verantwoordelijk was gesteld. Dit is volgens mij inderdaad de enige logische conclusie.

zaterdag 18 augustus 2012

vogeltjes spotten

Bart kwam vandaag terug van magic bus, we hebben 15 minuten gepraat, Bart was doodop en ging naar bed.
Ik heb een paar rondjes hard gelopen, ik heb boodschappen gedaan.
Aan het eind van de middag ben ik naar het NCL terrein gelopen dit is 5 min van huis. De zon stond laag echt prachtig licht om leuke foto's te maken.
Female Loten's Sunbird

Green bee eater

Green bee eater


Female Loten's Sunbird


Purple-rumped Sunbird

vrijdag 17 augustus 2012

Ongeluk

Ik was zo happy vanmiddag, ik heb eindelijk mijn visum gekregen.
Op weg naar huis kregen we echter een ongeluk. De verkeerssituatie was precies identiek aan het ongeluk van een week geleden. Bizar je rijdt een jaar lang in het hectische verkeer en loopt enkel zo af en toe een krasje op, en nu dit. Zo schreef ik een week geleden dat we hard van achteren waren aangereden. Vandaag heb ik ervaren dat het nog veel harder kan. Santosh stopte achter een vrachtauto met gas flessen. We stonden net stil en daar kwam een andere vrachtauto met gasflessen   van achteren tegen onze auto aanrijden. Hij drukte ons door totdat we als een sandwich plat gedrukt werden. Mijn deur wilde slechts op een kier open, ik kon er nog net uit.
Iedereen was relatief rustig, wellicht onder de indruk van wat er gebeurd was. Na een halfuur het verkeer te hebben geblokkeerd werd er besloten om de auto weg te duwen, hij wilde niet meer starten. Toen onze auto weg was begon men met 20 man de vrachtauto weg te duwen, deze wilde blijkbaar ook niet meer rijden. Even later kwam er een takelwagen om ons naar het politie bureau te slepen. Ik had mijn spullen al uit de auto gehaald, zodat ik die niet kwijt zou raken. De politie maakte me duidelijk dat ik alles in de auto moest leggen, ik snapte niet waarom, maar deed maar wat hij tegen me zei. Daarna zei hij dat ik in de auto moest gaan zitten, ja je gelooft het niet maar zo ben ik met auto en al naar het politie bureau vervoert.
Net na de crash
20 man duwen vrachtauto weg.

Onderweg naar het politie bureau, bungelend aan de takelwagen

Bij het politie bureau, de vrachtauto ik de auto waar we vanachter tegen aan zijn geduwd.




donderdag 16 augustus 2012

silly walk

Ik zag net op een TV een filmpje over dieren in de Himalaya. Het haantjes gedrag, de trots van een pauw, er werd een vergelijking gemaakt naar de India-Pakistan border ceremonie. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar toen ik het filmpje zag moest ik aan John Cleese denken met de sketch Ministry of Silly walks.

India Pakistan Border ceremonie

Monthy Python ministry of sille walks

Het was gisteren independence day. Ik heb nooit in het leger gezeten. Ik heb wellicht iets gemist in mijn opvoeding, maar ik blijf het uitermate raar vinden als een stel volwassen mannen stampend heen en weer lopen.

woensdag 15 augustus 2012

Magic Bus

Een uur geleden is Bart vertrokken met de bus. Hij heeft een introductie uitje van het nieuwe schooljaar. Het duurt vier dagen en het heet Magic schoolbus. Vanochtend hebben we samen de tas gepakt, Bart heeft uitzonderlijk veel kleren mee, hij weet uit ervaring van vorig jaar dat het een modderpoel is en dat er veel buiten activiteiten zijn.

Ik voel me alleen, ik ben ook alleen, Gerlinde, Anne-Marie en Thomas in Nederland en Bart op kamp. Het is vandaag Independence day, ik heb Santosh een dag vrij gegeven. Gisteren gunde ik hem dat wel, vandaag denk ik waarom heb ik dit gedaan. Ik ben alleen en ik heb niets gepland voor vandaag. Stom van me. Na een uur alleen vliegen je gedachten alle kanten op. Ik heb het gevoel dat de afstand tot Nederland groter wordt. Het voelt anders dan het eerste jaar. Tijdens het eerste jaar buiten Nederland denk je dat iedereen min of meer met je mee leeft. Als je in Nederland bent dan valt je op dat iedereen heel erg geïnteresseerd is in je verhaal, maar je realiseert je ook dat er maar een enkeling is die met je mee leeft. Dit is natuurlijk ook niet zo gek.
Nu alleen in India realiseer je je dat de afstand het komende jaar alleen maar groter wordt. Je moet het loslaten. Ik hoop dat ik vrijdag mijn Visum krijg, dan kan daarna Gerlinde haar visum regelen en weer bij me komen.
Ik ga vandaag lekker sporten, afleiding is de beste remedie.
Als Bart terug komt heb ik in ieder geval voldoende te doen, een tas vol met was, tja dit is iets waar ik niet bij stil stond toen Gerlinde bij me was.

maandag 13 augustus 2012

Registration day

Vandaag was het registration day op school van de kinderen. Ik moest natuurlijk vertellen dat Thomas en Anne-Marie de eerste 2 weken zullen moeten missen van school omdat ze geen geldige visa hebben om naar India te komen. Ik was samen met Bart, bij het eerste tafeltje werd ons uitgelegd dat we langs de tafeltjes "medical", "transport", Lunch" en "Magic schoolbus" moesten gaan en dat we daarna naar de klasse leraren moesten gaan, en tot slot de financiën en administratie afhandelen. Bart vroeg wie zijn klasse leraar was, de mevrouw bij de eerste tafel zei: "Miss Lila" Bart fronste zijn wenkbrauwen, het was duidelijk hij wist niet wie het was. De mevrouw zei: de lerares frans, je bent vorig jaar toch wel op school geweest. Ik dacht laat ik het een beetje verzachten, ik legde uit dat Bart geen frans had. Bart verstond mij verkeerd, hij hoorde mij niet zeggen "he does not have french" maar hij verstond "he does not have friends". Bart dacht wat moet ik hier nou mee. Gewoon negeren en doorlopen.
Na twee en een half uur in de rij staan en formulieren invullen hadden we alle stappen gehad.
Daarna naar het FRO om achter mijn visa aan te gaan, dit viel vandaag mee.

  1. Adviseur vertelt op de stoep ga naar loket 7/8 overhandig dit pakket papier en laat de SMS op je telefoon zien, en betaal bij de balie aan de rechter kant. Hij geeft me geld mee om te betalen.
  2. In de rij bij Balie 7/8, ben ik aan de beurt zegt men dat ik bij de man in de hoek moet zijn zonder loket.
  3. De man in de hoek kijkt me aan en vraagt waarom ik die stapel papier heb meegenomen, ik lieg op mijn best door te zeggen dat dat iemand bij Honeywell aan me heeft gegeven. (adviseurs zijn verboden en mogen niet genoemd of gezien worden). Ik laat vervolgens de SMS zien en de man haalt mijn papieren te voorschijn. Hij schrijft een briefje waarmee ik naar balie 7/8 moet gaan.
  4. Balie 7/8, wauw geen rij, ik ben direct aan de beurt, ze zet een handtekening, en stuurt me naar de balie aan de rechter kant om te betalen.
  5. Balie aan de rechter hand, er zitten twee mevrouwen te kijken en te wachten op klanten, ze helpen mij en twee anderen niet, ze hebben niet als taak om af te rekenen, ze geven aan dat we 10 minuten moeten wachten, daarna kan ik betalen. Ik maak een foto van het betaal bewijs, dit had de adviseur geadviseerd. Ik word vervolgens naar Balie 7/8 gestuurd.
  6. Balie 7/8 geeft aan dat ik bij de man in de hoek zonder loket moet zijn.
  7. Man in de hoek neemt mijn betalingsbewijs in ontvangst en zegt dat ik vrijdag terug kan komen voor stempels in mijn paspoort.
  8. Buiten bel ik de adviseur, en handel de details m.b.t. het geld af.
Heerlijk zo'n dagje. Ik merk dat ik me van te voren al redelijk had ingesteld op wat ging komen. Ik ben in ieder geval een ervaring rijker dan vorig jaar, toen wist ik absoluut niet wat ging komen.
Bij het FRO kwam ik iemand tegen die ik ken, hij was 1 stap verder dan ik in het verlengen van de visa, hij zei dat wil niet zeggen dat ik eerder mijn visa heb, iedereen is even cynisch.

zaterdag 11 augustus 2012

Bezoek

Janny, Robert-Jan, Leonie en Anne-Sophie zijn afgelopen dagen op bezoek geweest. Ik heb donderdag en vrijdag vrij genomen zodat we leuke dingen konden doen. Ze zouden op woensdag om 16:00 uur aankomen. Ze waren al om 13:00 uur in Pune, ik was op kantoor en Santosh probeerde me duidelijk te maken dat ze er al waren, ik ben even meegegaan, heb ze gedag gezegd en duidelijk gemaakt dat Santosh ze naar ons huis moest begeleiden. Bart heeft zijn taak als ontvangst heer prima uitgevoerd. Donderdag was Anne-Sophie jarig, ik ben met Robert-Jan op de fiets ontbijt gaan halen. Nou petje af zoals Robert-Jan relaxed met me mee fietst. De helft van de winkels was nog gesloten. Na het ontbijt zijn we naar Alandi gereden, ik heb vertelt over mijn pijnlijke zwempartij tijdens ons vorige bezoek. Zoals altijd moeten we op de foto, en zeker met twee blonde meiden bij je wordt dit effect vergroot. Maar wij hebben ook leuke foto's gemaakt.


Na het bezoek aan Alandi zijn we naar Sisters plekje gegaan en hebben ook even bij de kliniek gekeken. Sister was niet thuis, maar we hebben even gesproken met de meisjes die koekjes aan het bakken waren. Een van de meisjes sprak engels. De kliniek was gesloten maar Janny heeft toch een indruk gekregen hoe een zuster soroptimisten groep in India aan het werk is.
Vrijdag hadden we Kasba Peth op het programma staan, ik heb dit een aantal weken geleden ook met Aad en Margriet gedaan. Rashid de gids dacht dat ik alles nog wist van de vorige keer. persoonlijk hoop ik dat in nu na een tweede keer de helft kan onthouden van wat hij vertelt heeft. Het was dus ook voor mij absoluut niet saai. Janny en haar gezin hebben ook enorm genoten. We hadden een programma wat niet te vol was, en we hadden voldoende tijd om alles tot ons door te laten doordringen.

Wel vreemd dat Gerlinde, Anne-Marie en Thomas er niet bij zijn. De kinderen in Kasba Peth hoefden vrijdag niet naar school. Er was het Krisna festival, bij het Krisna festival worden er menselijk piramides gebouwd, de bovenste een kind moet een pot stuk slaan. Rashid vertelde dat Krisna vroegen een kwajongen was, en dat hij op de meest onmogelijke plaatsen boter probeerde te stelen. Dit heeft men in het Festival vertaalt naar een Pot met geld die men hoog ophangt, met een menselijke piramide moet men die dan legen. Het gaat trouwens niet om geringe bedragen, de topper in Pune zit 22 lac Rupee in, dit komt toch ongeveer overeen met 33000 Euro. Tja eigenlijk is het in Kasba Peth minstens zo leuk, waar kinderen een pot ophangen waar ze bij kunnen als ze op elkaars schouders gaan staan.
Na de rondwandeling hebben we geluncht bij Ram Krisna restaurant, een aanrader van Rashid, en inderdaad we hebben lekker gegeten voor zeer weinig geld. Vervolgens was het plan om naar Aga Khan Palace te gaan, maar op North Main Road werden we heel hard van achter aangereden. We hadden alle 5 een stijve nek. Auto was beschadigd, achter klep wilde niet meer open. Als afleiding heb ik de fam Dil maar meegenomen naar het favoriete sieraden winkeltje van Gerlinde. Ik weet niet of Robert-Jan er blij mee was maar ik weet zeker dat de dames hebben genoten. Wat Rupees armer melde Santosh dat er een vervangende auto was. Aga Khan was inmiddels gesloten dus zijn we maar naar huis gegaan.
s'Avonds maar wat wijntjes naar binnen gewerkt, dit helpt goed om je te ontspannen, en het stijve nek gevoel verdween. 

Zaterdag heeft Santosh ons afgezet bij Chaturshrungi temple.  Vanaf de tempel zijn we naar huis gelopen, deze wandeling heb ik een paar weken geleden ook gemaakt. Toen we bijna boven waren begon het waanzinnig te regenen, op de top stond een bewaker, de beste man wilde ons terug sturen, hij melde dat het gevaarlijk was. Na wat aanhouden zei hij dat het goed was dat we door liepen, weliswaar op eigen risico, we zijn niemand tegen gekomen en hebben genoten van de wandeling.

Lekker badderen

Groot insekt, ±2cm

Vogel nestje hangend aan een tak

Eenmaal aangekomen in Sindh Society zijn we via het park terug gelopen naar huis. We hebben geluncht nog wat nagepraat en toen was het al weer tijd om afscheid te nemen.
Erg leuk om je zus met haar familie te laten zien waar je leeft.